Posao: 20 znakova da si preduzetnik/ca

Preduzetnici su jedinstvena grupa ljudi, koja ne samo da misli drugačije, nego i djeluje drugačije od ostalih. Ipak, samim tim što ste slobodan mislilac, ne znači da ste i preduzetnik/ca.


Foto: San Magazin
Foto: San Magazin

Možda ste otkrili način da umjesto električne energije koristimo neku drugu obnovljivu silu, ali da li imate sve predispozicije da kreirate sopstveni biznis i budete sami svoj šef? U nastavku su mali signali koji mogu upućivati na to da je samozapošljavanje najbolje rješenje za Vas.

1. Potičete iz loze preduzetnika. Ukoliko su Vam roditelji vlasnici sopstvenog biznisa, velike su šanse da ste taj gen naslijedili od njih. Iako bi bilo stereotipno reći da ovo važi za apsolutno svakoga, mnogim preduzetnicima i roditelji su preduzetnici.

2. Mrzite status quo. Ako niste tip koji sjedi kući, skrštenih ruku, čekajući da Vam posao “padne s neba”, ako se uvijek pitate zašto se drugi bave onim čime se bave, ako se migoljite u pokušaju da zaradite novac, možda je pravo vrijeme da razmislite o samozapošljavanju.

3. Imate samopouzdanja. Jeste li ikad sreli preduzetnika bez samopouzdanja? Na poslijetku, kako će drugi vjerovati Vama, ako Vi ne vjerujete sebi? Mnogi preduzetnici su veoma optimistični po pitanju svega u njihovom životu.

4. Strast. Mnogi se slažu da je strast jedini razlog koji će Vas učiniti uspješnom osobom. Jer, biće dana kada nećete zaraditi ni jednu konvertibilnu marku, ali će Vas strast održati na pravom putu.

5. Ne uzimate NE kao odgovor. Preduzetnik nikad ne posustaje. Čak i ako je jedan poduhvat greška, naći će način da se okuša u novom dok ne dođe do željenog cilja.

6. Imate izraženu sposobnost združivanja. Ljudi gravitiraju ka Vama, te lako nalazite nove drugare.

7. Vjerujete da postoji više definicija sigurnog posla. Za Vas, siguran posao je onaj koji Vi držite pod kontrolom, nasuprot posla koji Vam šef može oduzeti nakon samo jedne greške.

8. Znate da uvijek možete izgubiti, ali ste voljni učiti kako biste sljedeći put posao uradili bolje.

9. Čini Vam se da ste nezaposlivi, jer uprkos svemu što radite, niko Vas još ne želi zaposliti. Ne brinite, životno iskustvo Vam niko ne može oduzeti i znatno je vrijednije od “od 8 – 16h” gaže.

10. Vidite mogućnosti svugdje. Čini Vam se da postoje mnogi problemi koje bi trebalo drugima riješiti i na tome graditi posao.

11. Usmjereni ste na rješavanje problema. Bilo u privatnom, poslovnom, prijateljskom ili porodičnom odnosu, uvijek ste usmjereni na rješavanje problema. Ne razumijete zašto bi Vam se neko požalio na problem, ako ne želi da mu ga riješite.

12. Usmjereni ste na povrat. Bez obzira na ono što radite, uvijek ste usmjereni na povrat od investicija.

13. Harizmatična ste i optimistična osoba. Da li Vam se dešava da se u skoro svakom društvu izdvojite? Možda Vas drugi sami proglašavaju vođom? Vrijeme je da i postanete jedan.

14. Ne volite pravila. Ovo se ne odnosi na kršenje zakona. Ipak, uvijek ćete naći način da pravila malo zaobiđete kako bi sve funkcionisalo u Vašu korist.

15. Fleksibilni ste. Jasno Vam je koliko brzo stvari mogu da se mijenjaju, te ste skloni prilagođavanju na promjene.

16. Odlučni ste. Morate napraviti nemoguće mogućim.

17. Istražili ste tržište. Jasno Vam je da samo zato što imate dobru ideju, ne znači da ćete tu ideju i prodati. Stoga ste već istražili tržište i znate da proizvod svog rada možete i prodati.

18. Znate da ne možete sve sami. Iako imate izvjesne osobine, možda vođenja ili sposobnosti komunikacije, znate da ne možete sve uraditi sami i radije ćete zaposliti nekoga ko neke stvari radi bolje od Vas.

19. Okružili ste se kvalitetnim ljudima, a ne pijavicama koje će Vas deprimirati.

20. Uživate raditi u grupi, ali Vam ne predstavlja problem ni samostalni rad. Čak i u timskom radu nekako isplivate kao šef.

Ovo su samo neke od osobina koje preduzetnici najčešće imaju. Ako ih nemate sada, to ne znači da niste preduzetnik, jer kako rekosmo ranije, pravila se ne odnose na Vas. I zapamtite: preduzetništvo je stil života, a ne hobi ili posao.

(San Magazin)