Popis 2013: Velike gužve pred vratima općinskih komisija širom BiH

Još je desetak dana preostalo do zatvaranja konkursa za popisivače i općinske instruktore za popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini, a već se prijavilo 10.000 kandidata više nego što će ih ukupno trebati.


Još je desetak dana preostalo do zatvaranja konkursa za popisivače i općinske instruktore za popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini, a već se prijavilo 10.000 kandidata više nego što će ih ukupno trebati.

Za privremeni oktobarski posao i zaradu do 600 maraka, javljaju se budući ljekari, inžinjeri, penzioneri, ali i zaposleni u propalim firmama.

U Agenciji za statistiku BiH, potvrdili su da su se općinskim, odnosno gradskim popisnim komisijama do jučer prijavile 27.424 osobe.

Najviše je nezaposlenih (18.375), studenata (7.914), a 1.135 osoba evidentirano je kao ostale kategorije stanovništva.

Reporteri “Avaza” jučer su obišli prostorije popisnih komisija širom BiH i svojim bilješkama posvjedočili da se nezaposleni jagme za oktobarski angažman i da se mnogi utrkuju i u potrazi za “štelom”, piše Dnevni avaz.

Kao i u svim sarajevskim općinama, uglavnom studenti i nezaposleni od ranih jutarnjih sati čekaju pred vratima općinskih popisnih komisija svoj red na testiranje.

Prema riječima Dubravka Malinovića, predsjednika Popisne komisije u Banjoj Luci, do sada se u ovom gradu za popisivače i instruktore prijavilo ukupno 868 osoba.

– Interesovanje je zaista veliko, ali procjenjujemo da će opadati u narednim danima, kazao je Malinović.

U Zenici se na konkurs svakodnevno javlja i po 300 osoba. Već je evidentirano 1.420 kandidata, ali je njih 150 nepropisno popunilo formular.

Među 260 Goraždana koji su se prijavili ima i nekoliko penzionera. Jedan od njih je zakoračio u devetu deceniju života.

U Travniku se već prijavilo skoro 100 kandidata više nego što će ih ukupno trebati.

– To je dobro, jer imat ćemo bolji izbor, kazao je Bojan Domić, predsjednik Popisne komisije Travniku.

Među prijavljenim kandidatima veliki je broj mladih, visokoobrazovanih osoba i osoba koje su ostale bez posla.

U Prijedoru se dnevno testira oko 100 kandidata, među kojim je najviše mladih.

– Kandidati su studenti, ali i inžinjeri svih profila, pravnici, ekonomisti, pa čak i jedan ljekar, kazao je Rade Aleksić, predsjednik Komisije u Prijedoru.

U Mostaru će za popis angažirati 653 popisivača, a na konkurs se već do jučer javilo skoro toliko osoba, kazala je predsjednica Popisne komisije Marija Soldo. Među kandidatima je najviše studenata.

(avaz.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X