Popis 2013: Velike gužve pred vratima općinskih komisija širom BiH

Još je desetak dana preostalo do zatvaranja konkursa za popisivače i općinske instruktore za popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini, a već se prijavilo 10.000 kandidata više nego što će ih ukupno trebati.


popis stanovništva

Još je desetak dana preostalo do zatvaranja konkursa za popisivače i općinske instruktore za popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini, a već se prijavilo 10.000 kandidata više nego što će ih ukupno trebati.

popis stanovništvaZa privremeni oktobarski posao i zaradu do 600 maraka, javljaju se budući ljekari, inžinjeri, penzioneri, ali i zaposleni u propalim firmama.

U Agenciji za statistiku BiH, potvrdili su da su se općinskim, odnosno gradskim popisnim komisijama do jučer prijavile 27.424 osobe.

Najviše je nezaposlenih (18.375), studenata (7.914), a 1.135 osoba evidentirano je kao ostale kategorije stanovništva.

Reporteri “Avaza” jučer su obišli prostorije popisnih komisija širom BiH i svojim bilješkama posvjedočili da se nezaposleni jagme za oktobarski angažman i da se mnogi utrkuju i u potrazi za “štelom”, piše Dnevni avaz.

Kao i u svim sarajevskim općinama, uglavnom studenti i nezaposleni od ranih jutarnjih sati čekaju pred vratima općinskih popisnih komisija svoj red na testiranje.

Prema riječima Dubravka Malinovića, predsjednika Popisne komisije u Banjoj Luci, do sada se u ovom gradu za popisivače i instruktore prijavilo ukupno 868 osoba.

– Interesovanje je zaista veliko, ali procjenjujemo da će opadati u narednim danima, kazao je Malinović.

U Zenici se na konkurs svakodnevno javlja i po 300 osoba. Već je evidentirano 1.420 kandidata, ali je njih 150 nepropisno popunilo formular.

Među 260 Goraždana koji su se prijavili ima i nekoliko penzionera. Jedan od njih je zakoračio u devetu deceniju života.

U Travniku se već prijavilo skoro 100 kandidata više nego što će ih ukupno trebati.

– To je dobro, jer imat ćemo bolji izbor, kazao je Bojan Domić, predsjednik Popisne komisije Travniku.

Među prijavljenim kandidatima veliki je broj mladih, visokoobrazovanih osoba i osoba koje su ostale bez posla.

U Prijedoru se dnevno testira oko 100 kandidata, među kojim je najviše mladih.

– Kandidati su studenti, ali i inžinjeri svih profila, pravnici, ekonomisti, pa čak i jedan ljekar, kazao je Rade Aleksić, predsjednik Komisije u Prijedoru.

U Mostaru će za popis angažirati 653 popisivača, a na konkurs se već do jučer javilo skoro toliko osoba, kazala je predsjednica Popisne komisije Marija Soldo. Među kandidatima je najviše studenata.

(avaz.ba)