Ponos BiH: Bakir za godinu dana završio dva razreda srednje škole, a u nastavku školovanja planira upisati ovaj fakultet

Zbog toga što je pokazivao nadprosječno znaje u prvom razredu profesori su predložili da polaže ispite i iz druge godine i tako preskoči jednu godinu školovanja.


bakir
Foto: O kanal

Bakir Selimović iz Živinica ima 16 godina i učenik je trećeg razreda JU Gimnazija Zivinice. On je u maju ove godine završio prvi razred pomenute škole nakon čega je odlučio polagati ispite iz drugog razreda. Ispite je položio u junu i augustu, te za jednu školsku godinu završio i prvi i drugi razred.

Bakir Selimović je jedan od rijetkih učenika u BIH koji je za jednu godinu završio dva razreda srednje škole. Zbog toga što je pokazivao natprosječno znaje u prvom razredu profesori su predložili da polaže ispite i iz druge godine i tako preskoči jednu godinu školovanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – S obzirom da je bilo 19 ispita koje je trebalo položiti u junskom i augustovskom roku, mogu reći da su mi omiljeni ispiti bili fizika, matematika, te prirodne nauke. Mogu reći da je bilo poprilično stresno i zahtjevno obzirom da je to provjera znanja iz čitave godine odjednom. Neki ispiti imaju i pismeni i usmeni dio, mogu reći da nije bilo baš lako, rekao je Bakir Selimović, učenik Gimnazije Živinice.

Selimović je imao podršku porodice ali i uprave škole i profesora. Njegova profesorica ističe da je izrazito nadaren i vrijedan učenik.

– U Gimnaziji Živinice radim 24 godine i mogu reći da za moj radni staž nismo imali ovako talentovanog učenika. Na vrijeme smo prepoznali i dali mogućnost učeniku, jer u zakonu postoji mogućnost i što da ne, jer da to nismo uradili on bi se dosađivao na redovnoj nastavi, kazala je Muljka Hamzagić, profesorica u Gimnaziji Živinice.

– Uvidjeli smo kada je u pitanju plan i program za drugi razred da on 70-80 % tog plana zna i odlučili smo da podnesemo zahtjev. Onda smo angažovali dodatno profesore koji su mu davali podršku, časove. Presretni smo i zadovoljni na kraju ovog uspjeha i Bakir je sada treći razred, rekao je Suad Selimović, Bakirov otac.

Nakon srednje škole ovaj talentovani maldić planira upisati fakultet informacionih tehnologija.

– Naravno, ukoliko mi se ukaže prilika za usjeh u BIH, planiram ostati ovdje, ukoliko ne, moram i ja ići nažalost, dodaje Bakir.

Uz ovakav rad koji je pokazao do sada, zalaganje, talenat i volju za učenjem, nema sumnje u Bakirov uspjeh, ovdje ili bilo gdje drugo.