Poskupilo izdavanje stanova: Neki zbog toga napuštaju fakultete

Prisiljeni raditi tokom studija kako bi si omogućili visoko obrazovanje ili su primorani napustiti fakultet.


smjestaj
Foto: Twitter

Cijene mjesečnog najma stana narasle su u studentskim centrima Hrvatske poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka od šest do 17 posto u odnosu na lani, što će utjecati na kvalitetu studentskog života jer najtraženiji stanovi, od 350 eura i manje, čine tek 10 posto ponude tržišta najma.

Prema analizi cijena i potražnje najma stanova koju je provelo Njuškalo, najveći oglasnik u Hrvatskoj, cijene su najviše skočile u Splitu i Zadru za 17 posto, zatim u Dubrovniku 16 posto, te u Osijeku i Puli 10 posto.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sve su to studentska središta, pri čemu povratak studenata u gradove znači i veći interes za dugoročni najam stanova.

Najveća je potražnja za najmom u Zagrebu, gdje je cijena porasla za 6,63 posto. Mjesečni najam po kvadratu sada prosječno iznosi 10,74 eura, a kod manjih, ujedno i traženijih, stanova taj iznos u prosjeku doseže i 17 eura.

Zbog toga je na zagrebačkom tržištu najma dostupno više stanova u cjenovnim razredima od 450 do 650 eura mjesečno, dok stanovi ispod 350 eura čine tek 10 posto ukupne ponude.

Studenti koji nisu dobili smještaj u domu, a porodica im ne može priuštiti najam stana, prisiljeni raditi tokom studija kako bi si omogućili visoko obrazovanje ili su primorani napustiti fakultet.