Pokrenuta inicijativa za snižavanje cijena studija medicine, farmacije i stomatologije na UNSA

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mario Vukasović pokrenuo je inicijativu za snižavanje cijena samofinansirajućeg studija na Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.


medicinski fakultet u sarajevu

Vukasović je rekao da su cijene studija na ovim fakultetima vrtoglavo skočile te da ne odgovaraju realnosti u kojoj živimo.

– Pitam se da li jedna prosječna porodica i student u BiH može godišnje finansirati studij tri hiljade, šest hiljada ili sedam hiljada KM, koliko košta studiji na navedenim fakultetima, pitao je Vukasović.

Smatra da će ovo u budućnosti dovesti do elitizacije fakulteta te oni studenti koji su dobri, ali nisu na redovnom studiju, neće imati jednake mogućnosti za uspjeh, jer neće moći finansirati svoje studije.

– Povećanje je provedeno u mandatu prošlog saziva Vlade KS bez ikakve ekspertize i analize, a sve kako bi se preko leđa studenata rješavali finansijski problemi nastali kriminalnim radnjama na navedenim fakultetima, kazao je Vukasović.

Podsjetio je i da se protiv računovođe na Farmaceutskom fakultetu vodi postupak pod optužbom da je pronevjerio milion KM.

– Uslovi školovanja na navedenim fakultetima se nisu promijenili i pored proglašavanja najviših cijena školarina u historiji Univerziteta u Sarajevu te su studenti navedenih fakulteta i dalje dužni sami donositi aspirine na vježbe, medicinske maske i rukavice za izvođenje prakse na uređajima starim viš od 30 ili 40 godina, zaključio je on.

Vlada KS će se u narednih mjesec dana izjasniti o ovoj inicijativi.

(Klix.ba)