Pogledajte kako izgleda prijemni ispit na slavnom Oxfordu

Univerzitet u Oxfordu je godinama u svijetu, uz Harvard i Cambridge, poznat kao jedan od najprestižnijih i najkvalitetnijih po pitanju obrazovanja. Neki od najvećih umova današnjice su bili upravo studenti Oxforda.


24.10.2015. 23:40

Osim besprijekornih ocjena za vrijeme srednje škole, na Oxfordu se polaže poseban prijemni ispit. Uprava Univerziteta je odlučila pustiti u javnost neke primjerke prijemnih ispita sa različitih odsjeka ovog univerziteta.

Samina Khan, direktorica odjeljenja za kreiranje prijemnih ispita je kazala da se pitanja najčešće sastoje od “akademskih razgovora” o pravcu za koji ste se odlučili studirati.

Evo nekih primjera:

Odsjek za Orijentalne studije: Može li arheologija dokazati ili negirati Bibliju?

Odsjek za biomedicinu: Odakle povezanost šećera u urinu i dijabetesa?

Odsjek za eksperimentalnu psihologiju: Koji biste broj od 0 do 100 izabrali ako biste učestvovali u igri u kojoj 100 ljudi stavlja 1 funtu kao ulog? Pobjednik je osoba čiji broj je najbliži dvije trećine prosjeka od svih izabranih brojeva.

Odsjek za ekonomiju i menadžment: Da li bankari zaslužuju svoje plaće i treba li vlada poduzeti nešto kako bi limitirali iznos novca koji zarade?

(N1)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.