Podrška studentima iz reda boračke populacije

Radi se o novom pravu u oblasti boračko – invalidske zaštite koje predviđa plaćanje naknade za upis u novu studijsku/akademsku godinu kod redovnog studiranja.


ministar

Ugovore za ostvarivanje prava na beneficiju kod plaćanja naknada za upis u novu studijsku/akademsku godinu redovnim studentima dodiplomskog studija iz reda branilačke populacije Tuzlanskog kantona za studijsku/akademsku 2020/2021. godine danas je sa ministrom za boračka pitanja Fedahijom Ahmetovićem potpisalo 55 studenata.

Podsjećamo radi se o novom pravu u oblasti boračko – invalidske zaštite koje predviđa plaćanje naknade za upis u novu studijsku/akademsku godinu kod redovnog studiranja na prvom ciklusu visokog obrazovanja u Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli, u visini do 50 posto, piše Tip.ba.

Pravo na ovu podršku imaju djeca iz porodice poginulog, umrlog i nestalog branioca, ratni vojni invalidi, djeca ratnih vojnih invalida, dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja, djeca dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja i nezaposleni demobilisani branioci, a Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja su za realizaciju ove beneficije planirali ukupno 76.000 KM.

potpisivanje ugovora

Zahtjeve sa potrebnom dokumentacijom podnijelo je 192 studenta, a pravo na beneficiju ostvarilo je njih 55.

Ipak, imajući u vidu da značajan broj studenata nije ostvario pravo na ovaj vid podrške, ministar Ahmetović je obrazložio ovu situaciju.

 – Djeca demobilisanih boraca nisu mogla ostvariti ovo pravo putem Kantonalnog ministarstva, s obzirom da isto pravo ostvaruju kroz odredbe federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, odnosno putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke“, kazao je ministar Ahmetović, te dodao da je na studentima u narednom periodu zadatak da svojim radom i zalaganjem u akademskim klupama da opravdaju povjerenje i „osvjetlaju obraz“, prije svih svojim roditeljima.