Počinje prvi upisni rok na više škole u Sloveniji

Imamo za tebe važne vijesti - prvi upisni rok za upis na više strukovne škole u Sloveniji počeo je 15. januara! Na 47 viših škola dostupno ti je čak 11.935 slobodnih mesta. Ukoliko se odlučiš za upis na državnoj višoj školi, najviše programa koji ti stoje na raspolaganju su iz oblasti mašinstva, građevine, elektrotehnike i računarstva, zatim iz tehnologije proizvodnje i usluga, dok na privatnim školama možeš da biraš programe iz oblasti usluga, društvenih nauka i poslovne administracije. Posljednji dan za prijavu je 18. mart.


Pocinje prvi upisni rok na vise skole u Sloveniji

Koliko viših škola je otvoreno za upis

Ove godine konkurs za upis u narednu akademsku godinu je raspisalo svih 47 viših škola – 29 državnih i 18 privatnih od kojih su dvije sa koncesijom sa ukupno 33 studijska programa. Koncesija podrazumijeva da država pokriva troškove tvojih studija bez obzira što je fakultet, ili u ovom slučaju viša škola, privatna.

Studijski programi

Kao što smo već rekli, više stručne škole najviše nude programe iz oblasti mašinstva i tehnologije proizvodnje (34 odsto) i usluga (26,86 odsto). Privatne škole u ​​oblasti usluga (35,11 odsto) i društvenih, poslovnih i administrativnih nauka (31,99 odsto). Na raspolaganju ti stoji 11.934 mjesta, što je nešto više nego prošle godine (11.664). Za redovne studente na raspolaganju je 4.337, a za vanredne 3.533 mjesta. Ponudu upisnih mjesta za vanredne studente dopunjuju privatne visoke škole sa 4.064 mjesta.

Konkuriši na tri programa u isto vrijeme

Odlična vijest je da u Sloveniji možeš odjedanput da konkurišeš na tri različite više škole, odnosno na tri različita programa koji mogu, ali i ne moraju, da budu na istoj školi. Jako je važno da precizno odrediš stepen prioriteta, jer se na osnovu toga na kraju pravi rang lista. Nakon posljednjeg dana upisnog roka redoslijed studijskih želja ne možeš više da promijeniš.

Ko može da konkuriše za upis

Podsjećamo te da u Sloveniji pravo na upis u višu školu imaju svi kandidati koji su uspješno položili maturski ispit. Ovo se odnosi na maturante stručnih tehničkih škola, kao i na maturante iz gimnazije. Prijemni ispiti se uglavnom ne polažu, osim na umjetničkim akademijama ili sportskim školama.

Zašto je važna prijava u prvom roku

Najvažniji argument za prijavu u prvom roku je da su sva mjesta za upis – slobodna. Sada imaš ubjedljivo najveće šanse da upišeš studijski program koji najviše želiš. Svaki naredni rok, ako ga uopšte i bude, smanjuje sve više šanse za upis, jer je mogućnosti, logično, sve manje. Lako može da se desi da u nekom narednom roku upišeš program koji te ne zanima previše samo da ne bi propustio/la šansu, što je također loš scenario. Tako da, uzevši sve u obzir, prvi upisni rok je realno najbolja opcija.

Vremena do kraja upisnog roka samo prividno ima mnogo, jer dva mjeseca prođu za čas posla. Ali još uvijek nije kasno! Ovo je pravi trenutak se odlučiš za saradnju sa 2TM i obezbijediš sebi siguran upis na studijski program koji najviše želiš. Naše znanje, stručnost i dugogodišnje iskustvo u radu sa budućim studentima i visokoškolskim ustanovama garancija su tvoj uspješnog upisa. Na tebi je samo da napraviš prvi korak i pišeš nam na education@2tm.si a mi ćemo se pobrinuti za ostalo! Radujemo se tvom upisu u prvom upisnom roku!