Poboljšajte memoriju dvostruko: Najstariji trik na svijetu!

Neki ljudi imaju odlično pamćenje, dok drugi ne mogu da zapamte ni pet stvari koje treba da kupe u prodavnici, bez spiska i podsjećanja.


neuropharm memory improve

Nedavna studija objavljena u stručnom magazinu “Neuron”, otkriva kako da to popravimo!

Tim sa medicinskog fakulteta u Holandiji, na čelu sa profesorom kognitivne neuronauke Martinom Dreslerom, sproveo je studiju u kojoj je istraživao mozak 23 osobe koje potvrđeno imaju najbolju memoriju na svijetu. Kontrolna grupa činio je skup od 23 osobe sličnih godina, zdravstvenog stanja i inteligencije, sa prosječnom memorijom.

Prilikom istraživanja, mjerili su razlike u jačini komunikacije između regija mozga pomoću magnetne rezonance, a koristili su i strukturalnu magnetnu rezonancu da bi izmjerili razlike u veličini.

U anatomiji mozga nije bilo razlike, odnosno, ispitanici sa odličnom memorijom nemaju veći mozak od osoba čije je pamćenje prosječno. Ali, zapažene su razlike u šablonima povezivanja – kod najboljih je bilo je i do 2.500 različitih veza u mozgu!

Svaki od ispitanika sa odličnom memorijom zapravo je dobio ovu titulu zbog “treniranja” mozga takozvanim mnemoničkim strategijama, a naročito “loci metodom”. Loci metoda predstavlja mentalno povezivanje sa određenim fizičkim lokacijama. Metod se oslanja na zapamćene prostorne odnose za grupisanje i utvrđivanje podataka. Ovu metodu koristili su još antički Grci i Rimljani.

Drugi dio istraživanja uključivao je različite grupe subjekata – 51 osobu sličnu osobama sa odličnim pamćenjem iz prvog djela, ali sa tipičnim sposobnostima mozga, koji nisu radili nikakve “vježbe” za mozak ranije. Bili su podijeljeni u 3 grupe – dvije su vježbale, a treća nije.

– Trenirali smo ih loci metodom šest sedmica, 30 minuta dnevno. Nakon vježbi, pokazali su mnogo veću sposobnost memorije, otkrio je dr Dresler. Ono što je najvažnije, treningom se povećala i povezanost između regija mozga. Još veći rezultati zabilježeni su nakon puna dva mjeseca.

– Loci metoda se pokazala kao odlična za popravljanje memorije, kako za svakodnevne stvari poput spiska za kupovinu, tako i za pamćenje gomile stručnih informacija, zaključio je profesor Dresler i preporučio da pamtite stvari ili prema prvim slovima ili prema slici koja vas na njih asocira.

(Nezavisni.ba)