Plivanje na suhom: Kada će opet proraditi bazen na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj

Gradnja bazena je počela davne 2004. godine.


h 1
Foto: Oslobođenje

Nekoliko godina je u toku posljednja faza rekonstrukcije bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Nastavnici i studenti, ali i Sarajlije željno iščekuju završetak radova kako bi bazen bio stavljen u funkciju, ali do toga nikako da dođe. Gradnja je počela davne 2004.

Montiranje

– Bazen nije otvoren jer traje finaliziranje tehničkih detalja, nije završen tehnički prijem objekta, te se nisu obezbijedili svi uslovi za potpuno funkcionisanje bazena nakon njegovog otvaranja. Kako nam je saopšteno iz Zavoda za izgradnju KS-a, aktuelne su pripremne radnje za tehnički prijem objekta, tako da se može konstatovati da se obnova bazena bliži kraju. Kapitalni radovi na rekostrukciji bazena su završeni, što je važno. Finalni, tehnički radovi su u toku. Završni radovi, montiranje završne tehničke opreme, kontrola cjelokupnog sistema funkcionisanja je u toku, tako da se može reći da je bazen skoro pa završen. Paralelno se vrši finaliziranje elaborata o funkcionisanju bazena te obezbjeđenje budžetskih sredstava za njegovo funkcionisanje, objasnili su iz dekanata Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.

Rekonstrukcija bazena je finalizirana od krova do bazenske tehnike i tehničke opreme i uloženo je 4.358.000 KM

Cjelokupna rekonstrukcija bazena je finalizirana od krova do bazenske tehnike i tehničke opreme. Do sada je u rekonstrukciju uloženo 4.358.000 KM, prenosi Oslobodjenje.ba.

– Do kraja 2016. uloženo je 1.508.000 KM, a preostala sredstva su uplaćena od 1. januara 2017. do danas. Cijeli proces rekonstrukcije bazena je pod nadzorom Zavoda za izgradnju KS-a. Novčana sredstva za rekonstrukciju bazena su obezbijeđena. Intezivni radovi na rekonstrukciji bazena su počeli kada je Vlada KS-a u budžetu 2016. i 2018. osigurala sredstva za rekonstrukciju.

 Izvori finansiranja su budžetski i realizovani su putem Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta KS-a i Općine Centar. Finansijska konstrukcija je zaokružena, jer je ugovoreno radova u vrijednosti odobrenih sredstava, dodali su iz dekanata ovog Fakulteta.

Očekivanja i dogovori su bili da se bazen završi mnogo ranije, što se nije dogodilo. Razlozi koji su saopšteni dekanatu od strane izvođača zasnovani su na problematici izazvanoj pandemijom i nabavkom bazenske sofisticirane opreme.

Studenti se nadaju bazenu

– Važno nam je da se bazen u potpunosti finalizira do posljednjih detalja, te da se izvrši tehnički prijem. Također je neminovno obezbijediti sredstva za funkcionisanje bazena u budućnosti. Sve to će nam odrediti kada će bazen biti funkcionalan i spreman za upotrebu, nadamo se da će to biti što prije. Očekivanja su da u ovoj godini zaplivamo na bazenu. Izuzetan je značaj bazena za nastavni proces na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Nastava iz predmeta Plivanje se realizuje na Olimpijskom bazenu Otoka, što otežava usklađivanje rasporeda i realizaciju nastavnog procesa za nastavnike i studente.

Zahvalni smo na mogućnosti da koristimo drugi bazen kao privremeno rješenje. Bazen na Fakultetu bi uveliko olakšao realizaciju nastavnog procesa. On će biti na raspolaganju studentima svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, mlađim školskim uzrastima, rekreativcima, takmičarima, klubovima i svim zainteresovanim. Broj stanovnika u Sarajevu, trend porasta neplivača, nedostatak kretanja, gojaznost, prisustvo stresa i mnoge druge anomalije savremenog načina življenja ukazuju na izuzetnu potrebu i značaj bazena kao sportskog objekta od koristi za sve, zaključili su iz dekanata Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.