Moderna oaza, univerzitet u parku, sportsko-rekreativna površina: Ovo je budući izgled Kampusa UNSA

Realizaciju projekta je sa stručne strane pratila radna grupa koju čine predstavnici Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa, Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i UNDP-a.


Kampus UNSA
Foto: Vlada KS

Rušenjem pet dotrajalih zgrada i čišćenjem terena, okončana je prva faza radova na izgradnji i uređenju Kampusa Univerzitet u Sarajevu, koji više neće biti ruglo, već moderna urbana oaza u centru grada, saopćeno je danas iz Vlade KS.

Planirani radovi su završeni uspješno, u roku od 40 dana od uvođenja izvođača u posao.

Multifunkcionalni amfiteatar na otvorenom

Multifunkcionalna pozornica/ amfiteatar na otvorenom, trim staza sa teretanom za vježbanje, pješačke staze sa nekoliko posebnih, tematski uređenih površina i urbanim mobilijarom, te hortikulturno uređene zelene površine, sadržaji su koji su predviđeni glavnim projektom, piše Avaz.

Vraćamo život u ovaj dio grada izgradnjom sportsko-rekreativne zone i dajemo novo lice Kampusu, kakvo i Sarajevo zaslužuje. Dio Kampusa gdje smo godinama imali džunglu i ruševine, upravo pretvaramo u prelijepi park sa temom “univerzitet u parku” za studente, građane. Nakon što u drugom dijelu ove godine završimo projektovanje cijelog novog Kampusa, započeti ćemo priču koja će trajati nekoliko godina i koja će staviti Sarajevo na mapu najljepših Univerzitetskih gradova u Evropi. Kampus treba da postane centar razvoja cijelog Kantona, rekao je premijer Edin Forto prilikom današnjeg obilaska terena sa ministricom Aleksandra Nikolić načelnikom Općina Novo Sarajevo Hasan Tanović i rektorom UNSA Rifatom Škrijeljem.

Izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina

U narednom periodu slijedi druga faza radova – izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina u južnom dijelu obuhvata duž ulice Zmaja od Bosne, čime će Kampus dobiti potpuno novi prostorni identitet. Cijeli projekt finansira Vlada KS zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, UNSA i UNDP Bosnia and Herzegovina.

Vlada KS je i 2019. godine pokrenula akciju čišćenja prostora Kampusu koji je bio potpuno zarastao u rastinje. Tada su uklonjene velike količine smeća, najviše biootpada.

Ovako će izgledati Kampus nakon realizacije projekta uređenja i izgradnje zelenih i sportsko-rekreativnih površina u…

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Petak, 25. mart 2022.