Pet važnih odluka u novoj godini

Nova godina može predstavljati okidač za nove promjene i nove odluke. Kada si student to može imati i sprecifičnu težinu. Pred tobom se stavljaju novi izazovi i nove šanse. U ovom članku donosimo pet važnih odluka koje se mogu zapisati, a potom i realizovati u novoj godini, ako zaista želiš uspjeh i napredak.


novogodisnje odluke

Iako nisi spremio/la sva ispitna pitanja ili nisi pročitao/la svu potrebnu literaturu – izađi na ispitni rok. I kada nismo spremni, izlazak na ispitni rok ruši određene barijere i strahove koje su najčešće postavili studenti koji su izlazili prije nas, a i ponekad faktor sreće može odigraditi značajnu ulogu; profesor ti može postaviti pitanja koja si baš najbolje spremio/la i možeš položiti ispit.

Budi aktivniji i pristutniji na predavanjima – ona možda nisu uvijek interesantna ili se mogu poklopiti sa nekim tvojim vannastavnim aktivnostima, ali ako ih redovno pohađaš i usput se aktiviraš u učešću raznih diskusija, profesor može da te zapazi i to može uticati na tvoju konačnu ocjenu!

Iako ti smatraš da je sramota, ponekad obraćanje kolegi ili koleginici za pomoć može mnogo da znači. I u tome nema ništa loše, ako je on ili ona spreman/na zaista pomoći. Pojedini studenti imaju odlične savjete za prevazilaženje treme ili za lakše savladavanje gradiva, a ako si osoba koja ima poteškoća u nečemu od navedenog pomoć kolege ili jednostavno savjet ti može vrlo dobro doći.

Učestvuj u vannastavnim aktivnostima – posvetiti se fakultetskim obavezama i njihovom izvršenju u datim rokovima je bez sumnje za svaku pohvalu. Ali, svakome od nas je potreban izduvni ventil i nešto gdje ćemo se moći opustiti nakon predavanja i učenja, a da to može biti korisno za dalju karijeru i uspjeh. Usudi se posjetiti neki sajt za online učenje stranih jezika ili kurseve informatike. Na svakom univerzitetu se sigurno organizuju razna sportska dešavanja, pa nije loše i da se uključiš i poboljšaš svoje fizičko zdravlje.

I za kraj – ne strahuj da se uključiš u rad svoje studenske organizacije. Direktno učestvuj u realizaciji društvenih događaja, voloniranja, praksi kao i studentskih putovanja. Time omogućavaš sebi da upoznaš studente drugih fakulteta i iz drugih gradova, da razmijeniš iskustva i mišljenja i da doprineseš svojoj akademskoj zajednici.

(Emilija Jelić / STUDOMAT.ba)