Pet trikova koji će vam zasigurno olakšati život

Strahovi su neminovni i svakodnevni. Od toga da li će nas neko opljačkati, napasti, pa do da li ćemo zaboraviti ključ u zaključanom autu, stanu ili ostati bez prijeko potrebne baterije. Ovakve stvari stvaraju neizbježne frustracije, koje biste uz ovih nekoliko trikova trebali riješiti u kratkom vremenskom roku.


resize
ICT Business

Krađa mobitela, kreditne kartice, zaboravljeni ključevi od automobila – sve su to situacije koje se lako mogu desiti svima. Od sada svaki taj događaj možete okrenuti u svoju korist, prenosi Kvaka.ba.

Ako vas je ikada neko prisilio da podignete novac sa bankomata:

Unesite svoj PIN naopako ( ako je vaš pin 1234, vi ukucajte 4321). Taj postupak prepoznat će se kao poziv upomoć bez obzira što će vam bankomat isplatiti novac. Policija će biti obaviještena bez da osoba koja vas je prisilila da podignete novac to zna. Ta opcija postoji na svim bankomatima, no većina ljudi to ne zna.

Kako bilo gdje u svijetu pozvati hitnu pomoć ili policiju:

Hitni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gdje u svijetu je 112. Ako u nekoj vanrednoj situaciji nemate mreže, pozovite 112 a tako će telefon pronaći bilo koju postojeću mrežu u području gdje se nalazite. Nakon toga će se na ekranu pojaviti brojevi hitnih službi, a broj 112 možete pozvati čak i kada vam je tastatura zaključana.

Kako otključati automobil pomoću mobilnog telefona:

Ako zaključate ključ od auta u autu, a rezervni ključ imate kod kuće, osobu koja se nalazi u vašoj kući pozovite na mobitel. Vaš mobitel držite 30-tak cm od auta. Osoba u vašoj kući neka drži u ruci ključ blizu mobitela i neka pritisne dugme za otključavanje. Vaše auto će se odmah otvoriti.

Skrivena rezerva u bateriji vaše Nokie:

Zamislite da je baterija vašeg mobilnog pri kraju, nemate punjač a mobitel vam je potreban. Nokia telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije. Da biste je aktivirali, ukucajte * 3 3 7 0 # i vaš telefon će imati 50 % dopunjenu bateriju.

Ako vam neko ukrade mobitel, na ovaj način ćete potpuno onemogućiti njegov rad:

Prvo morate saznati serijski broj vašeg mobitela-ukucajte * # 0 6 # i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za vaš mobitel. Zapišite taj broj i čuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vašeg operatera, izdiktirajte serijski broj, i operater će moći blokirati vaš telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promijeni sim-karticu. Iako vjerovatno nećete dobiti nazad vaš telefon, barem ćete znati da kradljivac od njega nema ništa, vaši podaci će ostati neiskorišteni.

(STUDOMAT.ba)