Od mladog i nadobudnog do “strah i trepet” profesora. Pročitajte sve o pet vrsta profesora koje ćete sresti na svakom fakultetu. Da li su vam opisi poznati?

1. Profesor “o svemu ćemo pričati, osim o gradivu”

Dok imate na jednoj strani profesore koji se striktno drže propisanog plana i programa, na drugoj su strani oni koji “predaju” o svemu i svačemu, samo ne o gradivu svoga predmeta. Ovakvi profesori su uglavnom omiljeni jer se studentima, barem na jednom predavanju, radije razgovara o ponudi na kladionici, skoku s padobranom, muzičkim zvijezdama, životnim iskustvima i zdravstvenom stanju profesorovog kućnog ljubimca, nego gradivu koje će mukotrpno spremati za nadolazeći ispit.

Struktura ispita: Srednje teška ispitna pitanja. Iako se ne očekuju pitanja poput: “Navedite imena profesorovih roditelja”, ipak neočekivano komplikovan ispit s obzirom na količinu pređenog gradiva na predavanjima.

2. “Mlad i nadobudan – mijenjam sistem” profesor 

Ovakav predavač, željan je dokazivanja, kako sebi, tako i studentima pa je potpuno suprotno od prije navedenog profila. Maksimalno je usredotočen na gradivo, traži striktne definicije, opsežna izlaganja, ne dopušta izmotavanja bilo kakve vrste te je uvjeren da je baš njegov predmet najvažnija materija koju svi studenti trebaju izvrsno savladati. Obično je strog i prilikom ocjenjivanja.

Struktura ispita: U 90% slučajeva usmeno. Koncept se može pisati, ali u tezama. Dok se odgovara na pitanja, ne smije se izostaviti niti jedan znak interpunkcije s obzirom na neopisivu bitnost “svete riječi” zapisane u knjizi.

3. “Strah i trepet” profesor 

Za ovaj tip profesora smo sigurni da su ga svi imali tokom obrazovnog procesa. I prije nego ste upisali fakultet, starije su vas kolege plašile mitskim i/ili istinitim pričama o tome kako je taj profesor zahtjevan te da je kod njega doslovno nemoguće imati više od šest – ako i tu šesticu “izvučete”. Da bude jasno, ako ste vi izvrsno savladali gradivo, teško da to neće strogi predavač znati nagraditi, ali definitivno postoje profesori koji zahtijevaju malo više znanja.

Struktura ispita: Uglavnom usmeno – atmosfera krajnje sablasna, odgovarate u kabinetu profesora koji vas i ne pogleda, osim ako zastanete tokom odgovaranja (“prostrijeli” vas pogledom tako da već tad možete odustati od prolazne ocjene). Ako i jeste pismeno, onda se sasvim sigurno radi o prevari – odgovori na pitanja se nalaze u fus notama ili, eventualno, dodatnoj literaturi koju nikada niko nije vidio.

Nisu vam poznati ovi profesori? Kliknite na narednu stranicu i pročitajte ostatak!