Pet navika uspješnih studenata: Posjeduješ li ih i ti?

Uspješni studenti imaju dobro uspostavljene studijske navike. Oni primjenjuju te navike za sve svoje obaveze koje imaju na fakultetu. Pročitajte o svakoj od njih i potrudite se da poradite na razvoju onih navika koje trenutno ne posjedujete.


knjiga
  1. Imaju tačno određeno vrijeme učenja

Vrijeme učenja je bilo koje vrijeme koje je povezano sa vašim studentskim aktivnostima. To može biti završetak čitanja određenog gradiva, pisanje seminarskog rada, ili spremanje ispita. Napravite raspored utvrđenog vremena za učenje preko cijele sedmice.

  1. Najteže zadatke prve rješavaju

Vaš najteži zadatak će sigurno zahtijevati i najviše truda. Počnite učenjem upravo njih, jer je početak učenja period kada imate najviše mentalne energije.

  1. Koriste pametni telefon pametno

Vrijeme je tehonolgije! Svi imamo pametne telefone i koristimo ih za sve i svašta. Zašto čekati u redu prilikom plaćanja školarine, kada i tu možemo iskoristiti pametni telefon pametno. Koištenjem aplikacije za mobilno bankarstvo štedimo vrijeme koje će nam dobro doći prilikom učenja i spremanja ispita koji slijede. Korist čak može biti i dvostruka, jer pomoću ove aplikacije ne samo da štedite vrijeme i olakšavate studentski život, već možete i osvojiti dopunu na svom telefonskom računu! Klikni na www.studentm.ba i saznaj više!

uc

  1. Pregledaju svoje studentske obaveze preko vikenda

Da, vikend treba da bude vrijeme opuštanja i zabave. Ali sigurno ima vremena i za pregled nekih stvari kako bi se stvorila slika o onome što vas čeka sljedeće nedjelje od obaveza. Ovo će vam pomoći da svakog ponedjeljka budete spremni za novu sedmicu studentskih aktivnosti na fakultetu.

  1. Počinju sa učenjem u vremenu kada je to planirano

Možda odlažete početak učenja jer vam se ne dopada gradivo, ili mislite da su zadaci koje treba da uradite previše teški. Odlaganje u učenju se zove “odugovlačenje” ili “kampanjsko učenje”. Ako odugovlačite iz bilo kog razloga, vremenom će vam postati teško da uradite i naučite sve što je potrebno. Kasnije ćete žurbom pokušati da nadoknadite baš to vrijeme koje ste izgubili u odugovlačenju sa početkom učenja, što će sigurno imati za rezultat posljedice u vidu nemarnog rada i grešaka.

Ovih pet studijskih navika sigurno vam mogu pomoći za vrijeme vaših studija. Potrudite se da ove navike postanu i vaše!

(STUDOMAT.ba)