Pet načina kako uštedjeti i s malom plaćom

Kako se većina ljudi, naročito kod nas, iz mjeseca u mjesec bore s nedostatkom novaca i malom plaćom, potrebna je "reorganizacija" finansijskog planiranja i promjena životnih navika.


Foto: Buka.ba
Foto: Buka.ba

Donosimo vam pet načina za uštedjeti novac uz slabija primanja:

Advertisements

1. Pokušajte povećati prihode

Svaka marka se računa. Ukoliko, npr. dobijete povišicu, probajte višak novca štedjeti, a nastaviti živjeti s onim što ste dosad dobivali. Ukoliko ste u mogućnosti, probajte naći neki dodatni posao.

2. Kontrolirajte se

Odlazak u shopping centar može biti poguban za vaš novčanik ako nemate kontrolu. Ako često krenete po jedno, a usput kupite i drugo, vrijeme je da prestanete s takvom praksom.

3. Razmišljajte o budućnosti

Advertisements

Trošenje novaca često je stvar impulsivnog reagiranja u kojem se zaboravi da sve dođe na naplatu. Stoga prije nego još jednom “ispeglate” karticu, dva puta razmislite je li vam to potrebno.

4. Riješite se minusa i dugova

Iako je život “u minusu” danas normala, dugoročno to nije vaš novac i kad tad ćete ga morati vratiti banci. Isto vrijedi i za odgode prilikom kartičnih plaćanja.

5. Razmislite što želite s novcem

Postavite sebi cilj šta želite postići s novcem, i finansijskim planom i pametnom organizacijom krenite u njegovo ostvarivanje.

(Poslovni.hr)