Pet filmova koje morate pogledati ako ste pod stresom

Donosimo vam pet filmova koje možete pogledati kada ste pod ispitnim stresom, a koji će vas inspirisati i dati vam prijeko potrebnu motivaciju da nastavite sa operacijom: “Položiti sve ispite za pet dana.” Pišite nam koje filmove vi preporučujete u komentarima!


11 1

Kada ste pod velikim stresom – danima, sedmicama ili mjesecima – ne samo da osjećamo umor i napetost nego nam se često čini da ništa ne radimo kako treba. Umor koji stres izaziva kombinovan sa umorom od neprospavanih noći koje provedemo učeći i energije koju potrošimo na brigu o tome da li će se sav taj trud isplatiti, izaziva negativne emocije i anksioznost.

U takvim situacijama, neovisno od toga koliko gradiva vam je ostalo ili koliko HITNO morate početi učiti za sljedeći ispit, najbolje je duboko udahnuti i odmoriti.

The Life of Pi

Film koji se čini kao avanturistički sa temom preživljavanja u ekstremnim situacijama, krije nevjerovatnu poruku koja vam može pomoći da se motivišete. Mladić Pi prolazi kroz najteži period svog života, ostavši bez porodice i to ni manje ni više nego u brodolomu. Njegovo preživljavanje na otvorenom okeanu, dijele životinje koje je potonuli brod prevozio. Majka čimpanza koja je ostala bez mladunčeta, ranjena zebra, hijena i, najveća opasnost, tigar koji prati Pia do samog kraja filma. Ali, da li te životinje zaista postoje ili ih je Pi samo izmislio i kako mu njegova imaginacija i nevjerovatan um pomažu da preživi, pogledajte sami.

The Pianist

Jedno vam možemo garantovati – koliko god da ste pod stresom, glavni akter ovog filma je 10 puta više stresiran od vas. Mladi umjetnik, virtuozni pianista, čovjek koji voli svoju porodicu više od svega, samo zbog svoje religije prolazi horor Drugog svjetskog rata. Problemi i tragedije s kojima se susreće režiser filma, neponovljivi Roman Polanski, je prikazao brutalno realno pri tome prikazujući koliko se običan čovjek koji je sve osim pripremljen za probleme koji ga očekuju, spreman boriti kako bi preživio i nastavio normalan život. Uz sve nabrojano, dodatno će vas inspirisati i to što je film rađen po istinitom događaju.

Yes Man

Light humor i inspirativna priča idealna su kombinacija za vas kada ste pod stresom. Legendarni Jim Carrey u ulozi čovjeka koji je uvijek namrgođen i ne vidi sve ljepote svijeta oko sebe, pretvara se u čovjeka koji je odlučio na svako pitanje ili ponudu odgovoriti sa “DA”. Kako se njegov život mijenja i kroz kakve sve anegdote prolazi pogledajte i, naravno, nasmijte se do suza u filmu Yes Man.

A Beautiful Mind

Genijalac kojeg u filmu glumi Rusell Crowe, nema jednostavan život zahvaljući psihičkim problemima koji se javljaju kao posljedica mentalne bolesti s kojom se bori. To ga ne sprječava da nastavi sa svojim naučnim radom iako okolnosti “igraju” protiv njega u svakom smislu. Inspirirajuća i motivirajuća poruka neće izostati ni ako odabere ovaj film.

Komedija

Bilo da se radi o nikada dosadnom filmu “Glup i gluplji” ili genijalnom “Hangoveru” komedija je uvijek dobrodošla kada ste pod stresom. Pustite svoju omiljenu komediju ili pitajte kolege da vam preporuče neku komediju za “umrijeti od smijeha” i oslobodite se stresa.