Periodni sistem elemenata bogatiji za četiri elementa

Otkrićima naučnika iz Japana, SAD-a i Rusije popunjen je sedmi red Periodnog sistema elemenata, a udžbenici širom svijeta postali su zastarjeli.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kako prenosi Al Jazeera Balkans, četiri nova elementa dodana su u Periodni sistem elemenata, čime je popunjen njegov sedmi red, a udžbenici širom svijeta time su postali zastarjeli.

Advertisements

Elementi, koje su otkrili naučnici u Japanu, Rusiji i SAD-u, prvi su koji će se dodati od 2011. godine.

Njih je 30. decembra verificirala Međunarodna unija za čistu i primijenjenu hemiju, sa sjedištem u SAD-u, globalna naučna organizacija, najpriznatija na polju postavljanja standarda u hemijskim nomenklaturama, terminologiji i mjerenju.

Vrednije od medalje

IUPAC je objavio da je rusko-američki tim naučnika na Institutu za nuklearna istraživanja u Dubni i Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore u Kaliforniji dao dostatne dokaze o otkriću elemenata 115, 117 i 118.

Za otkriće elementa 113 priznanje je otišlo timu naučnika sa instituta Riken u Japanu.

Kosuke Morita, naučnik koji je vodio istraživanja na Rikenu, kazao je da njegov tim sada planira “zaviriti na neistraženu teritoriju elementa 119 i iza toga”.

– Za naučnike ovo ima veću vrijednost nego zlatna olimpijska medalja, kazao je Ryoji Noyori, bivši predsjednik Instituta i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

Advertisements

Elementima će zvanično imena dati timovi koji su ih otkrili.

Element 113 bit će prvi kojem će ime dati neko u Aziji.

– Naučna zajednica nestrpljiva je da vidi kako je Periodni sistem napokon popunjen do sedmog reda, kazao je profesor Jan Reedijk, predsjednik Odjela za neorgansku hemiju u IUPAC-u.

Postoje dio sekunde

Dodao je da se novi elementi privremeno zovu Ununtrij (Uut), Ununpentij (Uup), Ununseptij (Uus) i Ununoctij (Uuo).

Novi elementi mogu biti imenovani po nekom mitološkom konceptu, mineralu, mjestu, zemlji ili naučniku.

Kao svaki drugi superteški elementi s kraja Periodnog sistema, i ovi novi postoje samo dio sekunde prije nego što se raspadnu na druge elemente.

(Al Jazeera Balkans)