Periodni sistem elemenata bogatiji za četiri elementa

Otkrićima naučnika iz Japana, SAD-a i Rusije popunjen je sedmi red Periodnog sistema elemenata, a udžbenici širom svijeta postali su zastarjeli.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kako prenosi Al Jazeera Balkans, četiri nova elementa dodana su u Periodni sistem elemenata, čime je popunjen njegov sedmi red, a udžbenici širom svijeta time su postali zastarjeli.

Elementi, koje su otkrili naučnici u Japanu, Rusiji i SAD-u, prvi su koji će se dodati od 2011. godine.

Njih je 30. decembra verificirala Međunarodna unija za čistu i primijenjenu hemiju, sa sjedištem u SAD-u, globalna naučna organizacija, najpriznatija na polju postavljanja standarda u hemijskim nomenklaturama, terminologiji i mjerenju.

Vrednije od medalje

IUPAC je objavio da je rusko-američki tim naučnika na Institutu za nuklearna istraživanja u Dubni i Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore u Kaliforniji dao dostatne dokaze o otkriću elemenata 115, 117 i 118.

Za otkriće elementa 113 priznanje je otišlo timu naučnika sa instituta Riken u Japanu.

Kosuke Morita, naučnik koji je vodio istraživanja na Rikenu, kazao je da njegov tim sada planira “zaviriti na neistraženu teritoriju elementa 119 i iza toga”.

– Za naučnike ovo ima veću vrijednost nego zlatna olimpijska medalja, kazao je Ryoji Noyori, bivši predsjednik Instituta i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

Elementima će zvanično imena dati timovi koji su ih otkrili.

Element 113 bit će prvi kojem će ime dati neko u Aziji.

– Naučna zajednica nestrpljiva je da vidi kako je Periodni sistem napokon popunjen do sedmog reda, kazao je profesor Jan Reedijk, predsjednik Odjela za neorgansku hemiju u IUPAC-u.

Postoje dio sekunde

Dodao je da se novi elementi privremeno zovu Ununtrij (Uut), Ununpentij (Uup), Ununseptij (Uus) i Ununoctij (Uuo).

Novi elementi mogu biti imenovani po nekom mitološkom konceptu, mineralu, mjestu, zemlji ili naučniku.

Kao svaki drugi superteški elementi s kraja Periodnog sistema, i ovi novi postoje samo dio sekunde prije nego što se raspadnu na druge elemente.

(Al Jazeera Balkans)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X