Papirni avioni letjeli dvoranom Filozofskog fakulteta u Zenici, na redu je Tuzla!

Desetine papirnih aviona letjelo je u srijedu, 09.03.2022. dvoranom Filozofskog fakulteta u Zenici, a najveća zabilježena udaljenost iznosila je čak 18,25 metara što je Adinu Kadriću donijelo pobjedu u prvim kvalifikacijama takmičenja u bacanju papirnatih aviona Red Bull Paper Wings.


021Jadran Cilic PaperWings2022 Zenica

Drugo mjesto u kategoriji “najveća udaljenost” ostvario je Belmin Škulj. Njegov papirnati avion letio je 17.93 metara, dok je Muhamedu Bašiću pripalo treće mjesto. Njegova letjelica postigla je razdaljinu od 17.40 metara.

Adin Kadrić kaže da se nije dugo spremao za ovo takmičenje. Počeo je samo dan ranije, pa mu je, kako ističe, pobjednički rezultat pomalo neočekivan.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Mislio sam da ću biti treće ili četvrto mjesto. Međutim, kad sam vidio da sam pobjednik, šokiralo me je i nisam mogao vjerovati šta se zapravo desilo, kaže Kadrić. Sada je, dodaje on, vidio koliko i šta sve može te se zbog toga nada pobjedi i na državnom finalu.

Ništa manje neizvjesno nije bilo u kategoriji “airtime” pa su se tako u djelićima sekunde redali avioni Semina Hasića koji se u zraku zadržao 5,82 sekunde, Haruna Kusića sa 4,98 i Anesa Kovača sa 4,36 sekundi.

0001Jadran Cilic PaperWings2022 Zenica

Semin Hasić je apsolvent softverskog injžinjerstva. Nije imao iskustva u pravljenju papirnih aviona i kaže da mu je ovo vjerovatno prvi napravljeni u posljednjih desetak, možda i 15 godina. Hasić nam je ispričao da je na internetu našao tutorial i da je svoj napravio po istom principu kao i avion koji trenutno drži svjetski rekord.

– Išao sam bukvalno logički. Zato je ovo možda i očekivan rezultat. Potrudio sam se zaista da napravim ovaj avion. Prvi let je bio čisto da se vidi način na koji avion leti. Međutim, ispostavilo se da je odmah napravio rekord takmičenja. Onda je uslijedio drugi let kojim je samo potvrđen rekord, priča Hasić koji se, kako dodaje, htio malo zabaviti pa se zbog toga i prijavio na ovo takmičenje.

Kvalifikacije se nastavljaju u Tuzli 16. marta (Univerzitetska dvorana), nakon čega slijede Sarajevo i sportska dvorana na Grbavici 18. marta, Mostar SRC Midhat Hujdur-Hujka Univerzitet 25. marta te Banja Luka i Univerzitetska sportska dvorana 30. marta.

Kategorija “Akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Najvještiji sa bh. kvalifikacija imat će se priliku dokazati i na državnom finalu koje je na rasporedu u aprilu, a najbolji iz tri takmičarske kategorije: udaljenost, dužina leta, i akrobatika, predstavljat će našu zemlju na velikom svjetskom finalu u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Ovo je prvi put da se u Zenici održava studentsko takmičenje ovog tipa i realizovano je saradnjom Unije studenata Univerziteta u Zenici, Filozofskog fakulteta u Zenici i kompanije Red Bull.