Ovo su negativne strane života u studentskom domu

Život u studentskom domu teško je objasniti i opisati onima koji ga nisu nikada doživjeli.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

No, ono što znamo jest da niko od studenata vjerovatno nije požalio to što je u mjestu studiranja odabrao opciju života u domu, umjesto u stanu.

Najbolje zabave su upravo u studentskim sobama, s cimerima i drugim susjedima koje vrlo vjerovatno ni ne poznaješ. Ipak se i za takve stvari trebaju poklopiti određene stvari, poput toga da prije svega imaš dobrog cimera, kojem takve zabave neće smetati. Međutim, nije sve uvijek tako lijepo. Isto je napomenula i ova studentica koja u svojem TikTok videu spominje pozitivne, ali i negativne strane života u studentskom domu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pranje odjeće je skupo

Prije svega krenula je s negativnima, a prva je „tehničke“ prirode. Napominje da pranje odjeće često zna biti zamarajuće. Prije svega, perilice su premale za pranje odjeće svakih nekoliko sedmica, ovisno o tome koliko prljavih stvari se prikupi, a opet je poprilično skupo tu istu odjeću prati češće, u manjim količinama.

@marijanatadicc

kao sta je rekao jedan lik da preporuca svima da zavrse jednom u pritvoru malo se druskaju s ljudima, upoznaju nove ljude…tako i ja za dom 🌚 #foryou #fyp #student #studentskidom #dubrovnik #university #college

♬ Day by Day – Dona Erwanto Hadi Sanjaya

Zato ona govori da svoju odjeću najčešće jedva ugura u perilicu da sve stane, jer je količinski ima previše.

Termina za sušilice nema

Nadalje, sušilice za sušenje odjeće. Većinom su sve pune, kako govori ova studentica, pa moraš svu mokru odjeću nositi u paviljon i tražiti slobodne sušilice gdje ćeš ju i posušiti.

Osim pranja odjeće, mali problem je i kuhanje. Rijetko koji dom ima zajedničke kuhinje koje dijele dvije do tri sobe. Većinom svi imaju malo veće, čajne kuhinje, koje dijeli cijeli paviljon. Kako napominje ova studentica, kod kuhanja je problem to što stalno moraš nositi suđe za sobom, ukoliko želiš nešto kuhati, a poslije to opet sve moraš vraćati u sobu, s obzirom na to da je zabranjeno ostavljati posuđe u kuhinjama da se suši, prenosi Mojfaks.

Na privatnost možete zaboraviti

Uz sve navedeno, spominje i manjak privatnosti.

 – Gdje god se okrenete, tu će bit ljudi i na to se morate naviknuti. Nema mira kao kod kuće, ali to može biti i pozitivna stvar je možete upoznati puno ljudi, rekla je studentica iz videa.

Kao primjer je navela situaciju kada joj se ne da učiti. Tada ode u čitaonicu i automatski dobije motivaciju kada vidi sve druge kolege koji, također, marljivo uče, pa joj u tom trenutku bude lakše. Zato je ovo i jedna od najbitnijih stvari koje pripadaju onim pozitivnima tokom života u studentskom domu jer učenje je ipak najbitnije od svega.