Ovo su najbizarnija naučna istraživanja

Kada čujemo da je neko u društvu naučnik, manje više svi pomisle kako on radi na nekom području koje bi moglo promijeniti svijet ili makar društvo napraviti boljim. Ipak kada malo bolje uđete u tematiku shvatićete kako veliki broj „naučnika“ troši novac na bizarna istraživanja.


Bez droge za slonove

Ako vam je ova ludost pala na pamet, bolje bi bilo da od nje odustanete. Naime, 1962.godine grupa američkih naučnika je odlučila proučiti kako se ponaša slon na LSD-u. Pretpostavljali su da će slon biti ili izuzetno miran ili pretjerano agresivan, ali sigurno niko nije očekivao da će nesrećna životinja uginuti nakon samo tri minute.

Heavy metal ipak šteti kičmi

Istražujući utjecaj heavy metala na glavu i kičmu, a na osnovu koncerata Ozzyja Osbournea i Motorheada, naučnici su zaključili kako je heavy metal štetan. Ne bi istraživanje bilo potpuno da eksperiment nisu testirali i u laboratorijskim uslovima.

Rezultati su prilično jasni. Tempo brži od 130 udaraca u minuti uzrokuje brže mahanje glavom i to pod uglom većim od 75 stepeni. Korisno je napomenuti da metal ima više od 145 udaraca. Naučnici su optimistično preporučili bendovima da uspore svoje hitove. Naravno od toga nije bilo ništa.

Gutanje kostiju

Amerikanac i Kanađanin sproveli su krajnje neobično istraživanje u oblasti arheologije. Oni se inače bave iskopinama i analizama pronađenih predmeta ili skeleta, ali sada su zašli u oblast biologije. Bred Krendal i Piter Stal gutali su kosti mrtvih životinjica kao što su šumske rovčice, da bi ispitali da li je ljudski organizam u stanju da ih svari. Pogađate – da bi to utvrdili, morali su da analiziraju svoj “otpad” u WC šolji. Istraživanje je pokazalo da smo u stanju da svarimo kosti malih životinja, čak i ako ih prethodno ne sažvaćemo.

(Sandra Janković / STUDOMAT.ba)