Ovo je jedna od najefikasnijih tehnika učenja: Brže i lakše do boljih ocjena na faksu

Osmislio ju je italijanski programer, a pomoći će vam da brže i lakše spremite ispite.


kitchen timer cooking working productively
Ilustracija: Freepik / STUDOMAT

Mnogi ljudi se suočavaju sa izazovom učenja, bilo da su to studenti ili odrasle osobe koje se bave različitim aspektima svog posla. Iako postoje mnoge tehnike učenja koje se koriste u svrhu poboljšanja razumijevanja i povećanja produktivnosti, jedna od najefikasnijih tehnika je “Pomodoro” tehnika.

Pomodoro tehnika predstavlja metod organizacije vremena koji je osmislio italijanski programer Francesco Cirillo u kasnim osamdesetim godinama prošlog vijeka. Tehnika se sastoji od fokusiranog rada na određenom zadatku tokom kratkog vremenskog perioda, koji se naziva “pomodoro”, nakon čega slijedi kratki odmor.

Koncept tehnike se zasniva na tome da se radni proces podijeli u kratke segmente, obično 25 minuta, a svaki segment je nazvan “pomodoro”. Za vrijeme ovog perioda, cilj je raditi bez prekida i fokusirati se samo na zadatak koji se obavlja. Nakon završetka pomodora, slijedi pauza od 5 minuta.

Nakon četiri pomodora, slijedi duža pauza od 15-30 minuta, ovisno o individualnim potrebama. Ova duža pauza omogućava mozgu da se opusti i pripremi za sljedeći set pomodora.

Prednost ove tehnike je što osoba postaje više fokusirana na zadatak koji obavlja, te se smanjuju prekidi koji ometaju radni proces, kao što su provjera poruka na telefonu ili surfanje na internetu. Također, tehnika pomodora pomaže u smanjenju stresa, jer se mozak fokusira samo na jedan zadatak u određenom periodu, te se povećava produktivnost.

Osim toga, Pomodoro tehnika pomaže u povećanju samodiscipline i organizaciji vremena. Kada se osoba obaveže da će raditi u određenom vremenskom periodu, ona ima jasno definisan cilj i zna koliko je vremena potrebno da završi zadatak. Na ovaj način, osoba ima kontrolu nad vremenom i ne osjeća se preplavljenom zadacima koji su joj postavljeni.

Da bi Pomodoro tehnika bila efikasna, potrebno je da osoba izabere zadatke koji su prikladni za kratki period od 25 minuta. Također, važno je da se potpuno fokusira na zadatak tokom tog perioda, te da se potpuno odvoji od prekida koji ometaju rad.

Popularne aplikacije za pomodoro tehniku učenja 

Forest: ova aplikacija vam pomaže da ostanete fokusirani tokom perioda od 25 minuta, koliko traje jedan pomodoro. Aplikacija prikazuje rastuću šumu koju možete zasaditi i vidjeti kako raste kada ostajete fokusirani na svoj zadatak.

Focus Keeper: ova aplikacija omogućuje korisnicima da prate svoje pomodoro sesije i pauze. Također, aplikacija ima funkciju koja omogućuje korisnicima da prilagode dužinu svojih pomodoro sesija i pauza.

Pomodoro Timer: ova aplikacija omogućuje korisnicima da odaberu dužinu svojih pomodoro sesija i pauza. Također, aplikacija ima funkciju koja omogućuje korisnicima da prilagode zvukove i obavijesti koje se emituju tijekom pomodoro sesija i pauza.

Be Focused: ova aplikacija omogućuje korisnicima da prilagode dužinu svojih pomodoro sesija i pauza. Također, aplikacija ima funkciju koja omogućuje korisnicima da prate svoje pomodoro sesije i pauze, te prikazuje statistiku koliko su produktivni bili tokom svake sesije.

Ove aplikacije su dostupne na App Store i Google Play, a mnoge od njih su besplatne. Dakle, ako ste zainteresirani za primjenu pomodoro tehnike učenja, ove aplikacije mogu biti korisne u poboljšanju vaše produktivnosti i fokusa.