Ovih pet savjeta će ti pomoći da maksimalno iskoristiš studentsku praksu

Vrijeme je da saznate koje prednosti donosi obavljanje studentske prakse.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Praksa je odlična prilika da se isprobaš na nekom karijernom polju, da stekneš nove vještine, čak i da potencijalno dobiješ full-time ponudu za posao u nekoj firmi nakon odrađene prakse ili nakon diplomiranja.

Neki od načina na koje možeš da izvučeš maksimum iz prakse su:

1. Povezivanje sa kolegama

Ukoliko izabereš praksu u oblasti koja te zanima, odjednom ćeš se naći okružen ljudima koji rade u toj oblasti, i koje bi trebalo da imaš u konekcijama, prvenstveno za budućnost. Upoznaj se sa svima u kancelariji, čak i sa kolegama iz drugih timova, zapamti im imena i eventualno porazgovarajte na nekoj pauzi, pitaj ih za iskustva i savjete koje bi ti dali. Nemoj propustiti da dodaš sve te ljude kao konekcije i na Linkedin profilu, kako bi ti kasnije bilo lakše da ih kontaktiraš ukoliko ti budu potrebni, prenosi startuj.com.

2. Nađi način da kvalitetno okupiraš vrijeme

Iako je praksa iskustvo koje može značajno da te pripremi za budući posao, čak i kada je full-time, neće ti okupirati 100% vremena i često ćeš imati dosta praznog hoda. Umjesto da slobodno vrijeme na praksi koristiš za surfovanje ili bilo šta neproduktivno, traži da ti se daju dodatni zadaci, i insistiraj da ti daju nešto da uradiš ili da pomogneš, eventualno čak i samo da gledaš kako drugi rade.

3. Bilježi šta sve radiš

Zapisuj sve što ti daju da radiš na praksi – biće ti korisno za summary koji će ti trebati za taskove obavljene na praksi (kako za CV, tako i za Linkedin), ali i za pismo preporuke, koje kada zatražiš, često dobiješ zadatak da ukratko napišeš sve vrste obavljenih zadataka, kako bi osoba koja vodi praksu bila sigurna da je sve obuhvatila pre nego što ti potpiše pismo.

4. Traži preporuku

Preporuka je jako bitna stavka kada apliciraš za neki posao, naročito ako je data za rad u istoj oblasti za koju se prijavljuješ. Po završetku prakse zatraži od mentora i nekoga od kolega na višoj poziciji (ako ste radili zajedno ili ako je bilo prilike da im pomažeš), da ti napišu preporuku.

Mentor bi trebalo da ti napiše u digitalnom/papirnom formatu, poželjno da je ostavi na Linkedinu, a za ljude koji su sarađivali sa tobom (ako imaju “jači” profil na Linkedinu), dovoljna je samo Linkedin preporuka.

5. Zatraži povratne informacije

Pred kraj prakse, popričaj sa ljudima sa kojima si ostvario komunikaciju i zamoli ih da ti daju neki savjet ili mišljenje o tvom iskustvu na praksi, i preporuku kako možeš da se poboljšaš na bilo koji način (po pitanju ponašanja, komunikacije, organizacije, oblačenja… u ovoj situaciji nema savjeta koji nisu korisni).

Normalno je da neće svaki savjet biti objektivan i podrazumijeva se da ne moraš svaki da prihvatiš (na tebi je da procjeniš na kraju dana), ali ne zaboravi da se zahvališ za konstruktivne komentare.