Koncentracija na ponekad opada vrlo brzo kada učimo i zato je vrlo teško ostati fokusiran na ono što se radi, posebno pod stresom. Događa se svima, ali postoje načini da se pad koncentracije svede na minimum.

1. Brinite se o tjelesnim potrebama

Ovaj detalj je jednostavan u teoriji – vježbajte, spavajte kvalitetno i zdravo se hranite. Naravno, nije uvijek lako pridržavati se ovih uputa, ali zacrtajte si unaprijed neke osnove. Budite fizički aktivni koliko god možete, makar vam se činilo malo. Jer, i malo je bolje nego ništa. Isto vrijedi za zdravu hranu. A oko spavanja se probajte prisiliti otići u krevet što ranije, kako biste sutra krenuli što spremniji u dan.

2. Planirajte “vrijeme za sebe”

To su sitnice koje treba raditi praktički svakodnevno jer pomažu da raščistimo misli ili jednostavno otklonimo stres ili dosadu. Moguće je da se pri tome radi o običnim stvarima poput listanja Instagrama, čitanja, gledanja filma ili serije, ali je to vrijeme ključno da dobijemo osjećaj slobode, a ne konstantnog napora. Tako nešto naravno morate kontrolisati kako se ne bi cio dan pretvorio u “vrijeme za nas”.

focus 1601795002

3. Isplanirajte redovne pauze i odmore

Odmor nije potreban samo tijelu nego i umu. Potrudite se odmarati pet minuta na svakih 25 minuta koncentriranog rada. I uz to, 15 minuta nakon dva sata posla. Ili, ako vam je lakše, odmarajte 17 minuta svake 52 minute. Time se uvelike poboljšava produktivnost.

4. Upalite binauralne ili alfa zvukove

YouTube je pretrpan dvosatnim videima zvukova za koncentraciju. Oni poboljšavaju fokus i vaš mozak usredotočuju na jednu stvar. Ako za vas ipak ne rade ovi zvuci pređite na klasičnu muziku, ali nikako na muziku s riječima i tekstom.

5. Oprostite si ako izgubite fokus

Ništa ne ide preko noći pa ako i ne uspijete odmah u planovima, oprostite si i trudite dalje, s vremenom ćete se usavršiti. Bitno je ne odustati