Ove vrste profesora ćeš sresti na fakultetu

Ove tipove profesora ćeš sresti tokom studiranja.


profesori

Odmah na početku da razjasnimo da ovaj članak ne želi da “pljuje “po profesorima s fakulteta nego samo stereotipno predstavlja pojedine predavače koje ćete vjerovatno sresti na fakultetu. Još jedan od ciljeva ove objave jeste da vas nasmije u ovim prazničnim danima.

STUDOMAT vam donosi primjere profesora koje ćete sresti na fakultetu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Casper profesor

To je onaj profesor kojeg nikada nema, nešto poput duha. Ne održava online predavanja, ne javlja se, ne odgovara na mail-ove. Studenti ga i dalje smatraju “dobrim” duhom jer nema visoke kriterije kad je u pitanju znanje koje traži od studenata. Obično ponovi test koji su imale ranije generacije ili daje pitanja sa prezentacija koje pošalje tek kada zakaže ispit.

“Muted” profesor

Ovaj profesor priča toliko tiho da ga na predavanjima čuju samo prva dva reda u amfiteatru. Ostali vide samo kako profesor stoji i pomjera usne, dok ne čuju niti jednu izgovorenu riječ. Zbog ovakvih profesora dobro je što je nastava online jer samo tek tako ih mogu čuti svi studenti koji su prisutni na predavanju.

Uhljeb profesor

To je mlađi profesor koji je na to mjesto došao preko veze iako ima mnogo kompetentnijih osoba ili bili koji profesor kojeg taj posao uopće ne zanima. Pojavljuje se na predavanjima i nezainteresovano čita sve sa prezentacija koje mu je vjerovatno napravio neko drugi. Kada mu student postavi pitanje, obično skrene s teme jer ne zna odgovor na isto. Ispite mu pregledaju asistenti, a on se samo potpiše u indeks ispod ocjene.

Čudak profesor

Ovaj profesor mnogo zna o predmetu kojeg predaje, ali ne može na adekvatan način da prenese znanje studentima. Na predavanju skače s teme na temu zbog ubrzanog misaonog toka i previše informacija o datoj temi koje kruže u njegovoj glavi. On je nešto poput naučnika, čudaka u vremenu u kojem živi. U kabinetu mu je potpuni nered u kojem se samo on snalazi, a nekada u tom “kreativnom neredu” izgubi testove studenata…

Mr. Perfect profesor

Ovaj profesor je vrlo odgovoran. Već na prvom predavanju studente detaljno upozna sa syllabusom predmeta, kao i sa terminima ispita i konsultacija. Predavanja drži redovno, savršeno objašnjava gradivo, vodi evidenciju o prisutnosti i aktivnosti studenata na predavanjima. Iako postoje termini za konsultacije, ovaj profesor je uvijek raspoložen za studentska pitanja i rad sa studentima. Zvuči nevjerovatno, ali ovaj profesor vrlo brzo odgovara na mail-ove. Ovakvi profesori zaista vole svoj posao i oni su rijetkost, endemske vrste na našim univerzitetima.

Bauk profesor

To je profesor kojem je najvažnije da se o njegovom predmetu priča i da održava njegov”kredibilitet”. Zbog toga masovno obara studente na ispitima. Kada upišete fakultet i kažete ljudima koji fakultet studirate, odmah vas pitaju za tog profesora i taj predmet. Čak i oni koji nisu studirali uopće. Čak i nane i tetke su čule za tog rigoroznog profesora zbog kojeg se obnavljaju godine. Zbog toga je nastala izreka:

 – Kad položiš predmet kod tog profesora kao da si završio fakultet.

Studenti jedva čekaju da taj profesor ode u penziju.

Profesor koji želi biti “cool”

To je profesor koji na silu želi biti “cool” i svidjeti se svojim studentima. Obično se radi o liku koji tokom srednje škole nije imao puno prijatelja. Na predavanjima stalno zbija šale koje nikome nisu smiješne, pa se studenti moraju smijati na silu i glumiti da im je smiješno.

Tiranin

Tiranin je profesor koji misli da je još uvijek 1945. godina. Bez obzira na to je li on mlad ili star njegova predavanja nas bacaju u totalitarni režim. On uglavnom voli posramiti studente pred cijelim amfiteatrom, ima čudne prohtjeve, odmah poludi čim neko nekome nešto šapne i obrati se famoznom rečenicom:

 – Podijelite i sa nama šta je to o čemu pričate da se i mi smijemo.

Na predavanjima stalno proziva i ispituje, izbacuje studente sa predavanja, a demokratija je za njeg nepoznat pojam.