Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Najveći dio potencijalnih poduzetnika koji žele osnovati vlastiti posao svoju ideju napusti u trenutku kada shvate kako nemaju novca za pokretanje posla.

Spektar mogućnosti u tom slučaju je velik – od zajmova i kredita do crowdfundinga – tako da novac nije razlog zbog kojeg treba odustati od pokretanja posla. Ako se ipak ne biste zaduživali, dizali kredite i skupljali novac, donosimo vam popis poslova koje možete pokrenuti uz jako malo novca.

Što vam je sve potrebno?

Novac je možda najvažnija, ali nije jedina stavka u pokretanju posla. Kako biste pokrenuli posao na sigurnim nogama potrebne su sljedeće stvari:

 • Planiranje – morate osmisliti poslovni i finansijski plan. Dobra stvar je što si sve možete isplanirati sami, besplatno.
 • Dozvola – ovisno o tome što planirate osnovati trebat će vam određeni novci, jer morate državi platiti osnivanje i takse. Uvijek možete registrirati svoj posao vani i proći jeftinije.
 • Domena – trebali biste uložiti u online promociju što prije. Možete biti u potpunosti profesionalni ili izabrati pamtljivo ime domene koje će vas brendirati. Domenu možete kupiti za cijenu od 80 KM (preporučujemo “.ba” domene).
 • Website – danas svi mogu napraviti svoj website. Potrebno vam je samo vrijeme koje ćete odvojiti za to, jer su servisi poput WordPressa jako lagani za savladati.
 • Marketing – iako zvuči skupo, treba imati na umu kako se danas najveći dio marketinga odvija na društvenim mrežama. Jedina investicija koja vam je za to potrebna je vrijeme i nešto novca, naprimjer za Facebook promociju, gdje možete postići solidan rezultat čak i ako ulažete samo 2 KM dnevno.
 • Oprema – iako opremanje ureda i kupovina opreme može puno koštati, nije potrebno svakom poslu.
 • Proizvod – iako vjerojatno mislite kako morate potrošiti novac da biste proizveli nešto, ponekad je jedina potrebna investicija vaše vrijeme.

Koji posao pokrenuti:

 • Prodaja kreacija – izvrsna opcija ako ste kreativni tip. Možete primjerice prodavati svoje slike ili motivacijske postere putem interneta, eBaya ili na društvenim mrežama.
 • Pomaganje u domaćinstvu – ako pokrenete posao za šetanje pasa ili čuvanje životinja ili za čuvanje djece, ili čišćenje snijega, ured će vam biti vaš dom ili vaše susjedstvo. Također, nećete imati dodatnih troškova.
 • Popravljanje stvari – ako imate određene vještine treba ih iskoristiti. Ako ste majstor, prodajte usluge ljudima koji se ne razumiju u popravke po kući. Ni za ovakav posao ne morate imati ured, jer radite u domovima drugi, a jedino na što biste morali potrošiti novac je alat.
 • Konsultiranje – ako ste već u nekoj branši, razmislite o tome koliko ste u tom poslu naučili. Osobe koje tek pokreću posao iz te branše i startupi bi rado platili da ih konzultirate.
 • Preprodaja – ideja oko preprodaje je jako jednostavna, skupite robu i preprodajete je. Možete ući u posao s proizvođačem i od njega preprodavati robu direktno. Tako čuvate prostor i potrebno vam je manje novca u startu. S druge strane, možete kupovati robu, skladištiti i preprodavati pri čemu bi imali više kontrole nad robom, ali vam je potrebno i više novca i prostora.

Jednom kada uđete u posao i krene zarada, manjak kapitala neće biti problem. Pomoću profita možete pametno ulagati ili raditi na proširenju posla koji imate.

(Biznis info)