Ovaj IQ test od tri pitanja tačno može riješiti samo 17% ljudi: Da li ste među njima?

Test inteligencije koji se sastoji od samo tri pitanja postao je viralan na internetu u posljednjih nekoliko dana, a navodno ga samo 17% ljudi može tačno riješiti.


baseball and bat low angle view on a baseball field
Foto: Envato

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svijetu, a potrebna su samo tri pitanja kako bi se ustanovilo da li ste genije ili niste. Test je izmislio psiholog s Princetona, Šajn Frederik, a test procjenjuje vašu sposobnost da jednostavno i racionalno obrađujete informacije, ali isto tako i da ne donosite brze zaključke.

Pitanja se na prvi pogled čine veoma laka, ali pokazaće se da baš i nisu jer ga ni studenti s prestižnih američkih fakulteta nisu uspjeli riješiti, odnosno, samo je 17% njih imalo savršen rezultat.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Lopta i palica za bejzbol koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

baseball and bat low angle view on a baseball field
Foto: Envato

2. Ako je pet mašina potrebno pet minuta da naprave pet dijelova, koliko vremena treba 100 mašina da naprave 100 dijelova?

young female technician using remote switch to control industrial machine
Foto: Envato

3. U jezeru se nalaze lokvanji. Svakoga dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je potrebno lokvanjima da prekriju pola jezera?

lupin flowers with the tekapo lake and snowy mountains at the background
Foto: Envato

Odgovore možete pronaći na sljedećoj strani.

Odgovori:

Intuitivni odgovori na ova pitanja su: 10 centi, 100 minuta i 24 dana, ali to nisu tačni odgovori.

U nastavku pročitajte objašnjenja.

1. Odgovor je pet centi. A ako ste rekli 10 centi, pogriješili ste. Kada bi 10 centi bio tačan odgovor, palica i lopta koštali bi 1.20 dolara, a ne 1.10 dolara. Loptica ima cijenu od pet centi, a palica 1.05 dolara, što je za dolar više od pet centi.

2. Ako ste odgovorili 100 minuta, pogriješili ste. Pitanje otkriva kako je mašini potrebno pet minuta da napravi jedan dio, a vrijeme se ne mijenja bez obzira na to što je 100 strojeva u pitanju, piše Index.

3. Odgovor je 47 dana. Većina kaže da je 24 dana tačan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lokvanj se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan lokvanj bio upola manji. Dakle, ako lokvanju treba 48 dana da prekrije jezero, onda pretposljednjeg dana, 47. dana, lokvanj pokriva pola jezera.