Ova “sitnica” smanjuje koeficijent inteligencije

Jedna naizgled bezazlena zdravstvena poteškoća može da utiče na koeficijent inteligencije, zaključili su danski naučnici.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Infekcije ne samo da slabe imunološki sistem, već će uticati i na performanse vašeg mozga, prenosi portal Novo vrijeme.

U istraživanju je učestvovalo 190.000 muškaraca koji su radili test inteligencije nakon što su preležali neki vid prehlade. Rezultati su pokazali da su ostvarili u prosjeku dva poena manje ispod nacionalnog prosjeka. Oni koji su češće posjećivali ljekara imali su za čak devet poena slabiji rezultat od prosjeka.

– Infekcije aktiviraju određene moždane ćelije koje su povezane s vašim imunološkim sistemom, kaže autor studije, univerzitetski profesor Mihael Eriksen Benros. Te promjene šalju informacije ostalim ćelijama mozga, pa može doći do kognitivnih problema.

Na sreću, ne treba vam strogi karantin da biste se borili protiv infekcija. Najbolji način da ostanete zdravi jeste da redovno perete ruke, napominju naučnici. Većina muškaraca preskače pranje ruku u 50 posto slučajeva i to rade kraće nego što bi trebalo, kaže Čarls Gerba, profesor i eksperimentalni mikrobiolog sa Univerziteta u Arizoni.

(Novo vrijeme)