Otvorena peta internacionalna radionica “eMovie Academy 2016” u organizaciji EESTEC LC Sarajevo

U toku je peta internacionalna radionica pod nazivom eMovie Academy koju organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, Lokalni komitet Sarajevo.


Otvorena četvrta internacionalna radionica eMovie Academy 2016 u organizaciji EESTEC LC Sarajevo

Nakon ceremonije otvaranja koja je održana 13.8.2016. godine u prostorijama Networksa, participanti su počeli sa prvim dijelom radionice – teoretskim predavanjima. Održana su predavanja na teme “Historija i teorija filma”, “Pisanje scenarija i režiranje filmova” sa Hamzom Demirovićem kao predavačem i “Organizacija i produkcija filma” sa Ishakom Jalimamom.

Advertisements

U narednim danima participanti će, podijeljeni u tri tima, snimiti svoje kratke dokumentarne filmove na simbolične teme: prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva. Nakon teoretskog dijela vezanog za editovanje koje će održati predavači koji su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Emrah Karahan i Amar Čivgin, učesnici će biti u mogućnosti editovati filmove koje su snimili prethodnih dana. Održan je i jedan soft skills trening – Team Building. Trening su održali EESTEC treneri – članovi našeg Lokalnog Komiteta Edita Milišić i Mirza Ohranović.

Osim akademskog dijela koji je usko vezan za film u čitavoj ovoj sedmici filma koja trenutno traje u Sarajevu, participanti ovogodišnje eMovie Academy radionice su do sada bili u mogućnosti obići značajne znamenitosti Sarajevo kao što su Žuta tabija, Begova džamija, Katedrala, Gazi Husrev-begov bezistan, Morića Han, Sahat kula, Vječna vatra i Baščaršija.

Pored navedenog, imali su priliku i da probaju poznatu bosansku kafu, te bosanska kako slana tako i slatka jela.

Advertisements

– Kao i svake godine, jedan dan internacionalne radionice izdvojimo kako bismo našim gostima pokazali još neke od prelijepih gradova naše domovine. Ovaj put smo iskoristili sunčanu nedjelju i zaputili se prema Hercegovini. Uživali smo u ljepotama Mostara, na obali hladne Neretve, ali nismo zaobišli ni divni Blagaj.

S obzirom da je vrijeme Sarajevo Film Festivala kada je naš grad u fokusu svjetske javnosti, te je domaćin mnogim velikim imenima iz filmske umjetnosti, želimo da i naši participanti osjete dašak Hollywooda. Tim povodom ih vodimo u Narodno pozorište, gdje će imati priliku prošetati crvenim tepihom, te pogledati projekciju filma “Humidity”, navode iz EESTEC LC Sarajevo.

Ceremonija zatvaranja će se održati u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u četvrtak, 18.8.2016. godine. Na ceremoniji će svim učesnicima i predavačima biti dodijeljeni Certifikati i Zahvalnice za učešće i doprinos koji su dali i ove godine.

(STUDOMAT.ba)