OSCE u BiH: Poziv za učešće u takmičenju na temu – 25 godina mira

OSCE u BiH objavljuje poziv za učesnike u literarnom i umjetničkom takmičenju na temu "25 godina mira".


osce

Ova inicijativa ima za cilj potaknuti mlade na razmišljanje o tome šta im mir znači, a time i njihov angažman na promicanju ljudskih prava, političkoj i socijalnoj stabilnost i toleranciji u Bosni i Hercegovini.

Poziv je otvoren za sve mlade između 18 i 30 godina starosti. Podnosioci zahtjeva trebaju biti državljani Bosne i Hercegovine.

Izabrani pojedinci će učestvovati u anonimnoj radionici na temu: “Uvod u tranzicijsku pravdu i izgradnju mira” sa prezentacijama koje će održati stručnjaci iz tog sektora – profesor sa Univerziteta u Sarajevu i mirovni aktivista iz civilnog društva, a nakon toga će uslijediti pisanje i umjetničko takmičenje.

Izborna komisija OEBS-ovih zvaničnika i partnerskih organizacija odabrat će najbolje eseje i umjetnička djela. Tri kategorije će biti nagrađene i to najbolje napisan članak o ljudskim pravima i miru u BiH, najbolja fotografija ili crtež i najbolji kratki video u trajanju do 5 minuta. Rezultati izbora za učenike bit će objavljeni do 26. oktobra 2020. godine.

Sve ostale bitne informacije nalaze se na linku. Prijavu je potrebno podnijeti putem e-maila i to na adresu: HRS.ba@osce.org, do 22. oktobra 2020 godine. Adresa e-pošte bi trebala biti naslovljena sa “prijava za takmičenje “25 godina mira“”.