Online ili offline: Šta studenti misle o predstojećem zimskom semestru?

Neki studenti su izrazili zabrinutost zbog povratka na kampus u smislu utjecaja povratka na njihovo mentalno zdravlje.


campus 1627625263

Od početka pandemije, studenti su se prilagodili do tada neviđenim situacijama učenja na daljinu. Međutim, normalnost se ove jeseni vraća u kampus Pennsylvania State (Penn State) univerziteta sa časovima uživo – na kampusu, što znači da će se studenti morati ponovo prilagoditi.

Neki studenti sa Pennsylvania State University izrazili su zabrinutost zbog povratka na kampus u smislu utjecaja povratka na njihovo mentalno zdravlje, piše Daily Collegian.

Istraživanje koje je sproveo Dartmouth College pokazuje trend među studentima i stanju njihovog mentalniog zdravlja. Studije su otkrile “snažan” porast depresije i anksioznih poremećaja među studentima u dobi od fakulteta, posebno od “početka pandemije koronavirusa”, objavio je Washington Post.

Nacionalno istraživanje koje je sproveo istraživač sa Univerziteta u Bostonu pokazalo je slične rezultate koji ukazuju na “rastuću” depresiju i anksioznost među mladom odraslom populacijom. Istraživanje pozazuje da otprilike 83% od 33.000 studenata koji su učestvovali identificiralo smatra da njihovo mentalno zdravlje ima negativan utjecaj na akademski uspjeh.

Imajući u vidu da se zimski semestar bliži početku, članovi studentskog tijela Penn State-a rekli su da će se morati ponovo prilagoditi ličnim časovima i stanovanju u kampusu-što bi posljedično moglo utjecati na njihovo mentalno zdravlje, a tranzicija sa remote učenja na učenje uživo će potrajati jer su se studenti navikli na virtuelni format učenja.

Šta misle studenti u Bosni i Hercegovini i regionu o predstojećem zimskom semestru?