Online anketa i peticija za projekat: “Studentska kuharica” – priručnik studentskih jela

U okviru programa "Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva mladih" koji se realizuje pod pokroviteljstvom organizacije "Humanity in action", grupa studenata se odlučila na izradu projekta "Studentska kuharica" - priručnika studentskih jela.


menza ishrana

“Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” je sedmomjesečni program fokusiran na edukaciju mladih aktivista, te njihovo upoznavanje sa izazovima demokratije i ljudskih prava. Učesnici ovog programa ohrabreni su na upotrebu kritičkog razmišljanja o osjetljivim društvenim temama, te su usmjereni na izgradnju njihovih komunikacijskih, prezentacijskih i istraživačkih vještina.

Grupa studenata koji su sudionici ovogodišnjeg programa se odlučila “Studentskom kuharicom “ – priručnikom studentskih jela, ukazati na probleme u vezi sa ishranom sa kojima se svakodnevno susreću bh. studenti u prijestolnici naše domovine.

– Ono što želimo postići ovim priručnikom, odnosno naš primarni cilj jeste apelirati na vlasti, upoznati ih sa niskim standardom studenata Univerziteta Sarajevo, kako bi to sve rezultiralo otvaranjem sarajevske menze, kojoj će pristup imati svi studenti Univerziteta Sarajevo, a ne samo studenti određenog doma, navode oni.

– Sagledavajući činjenično stanje, zaključujemo da u Sarajevu ne postoji niti jedna studentska menza, gdje bi studenti imali pristup kvalitetnoj hrani po pristupačnim cijenama. Potaknuti lošim finansijskim stanjem i uslovima života studenata, svjesni smo da je završetak mjeseca u materijalnom smislu postao izazov preživljavanja sa osnovnim namirnicama. Obzirom na prisutnost problema ali i ujedno na njegovu nedovoljnu eksponiranost u društvu, želimo pozvati sve studente da se uključe u ovu kampanju kako bi se šira javnost u što kraćem roku upoznala sa ovim problemom i uključila u njegovo efikasno rješavanje, odnosno kako bi sve rezultovalo upravo otvaranjem sarajevske menze.

Uključite se i podržite ovaj projekat popunjavanjem kratke online ankete i peticije.

(STUDOMAT.ba)