Omogućiti zapošljavanje u regionu po nordijskom modelu?

Sloboda kretanja radne snage između zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma uz korištenje nordijskog modela saradnje, bila je tema konsultativne sesije održane početkom ove sedmice u Parlamentarnoj skupštini BiH.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sloboda kretanja radne snage između zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma uz korištenje nordijskog modela saradnje, bila je tema konsultativne sesije održane početkom ove sedmice u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sesija je organizovana u okviru istoimenog regionalnog projekta koji realizuje Igmanska inicijativa uz podršku Ambasade Danske u Srbiji, a osim predstavnika rukovodstva i stručnog tima Igmanske inicijative na sesiji je sudjelovao i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Halid Genjac i predstavnici parlamentarnih odbora i nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O nordijskom modelu saradnje u posljednje vrijeme sve se češće govori i na Balkanu kao poželjnom vidu kooperacije. Nordijski model saradnje upućuje na političku, ekonomsku, obrazovnu povezanost Norveške, Švedske, Danske, Finske i Islanda, prenosi portal Bljesak.info.

– Tako, na primjer, čovjek iz Danske može raditi u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj ili Islandu po istim uslovima kao da radi u svojoj zemlji i ostvaruje jednaka prava na sve vrste zaštite, ilustrirao je dopredsjedavajući Igmanske inicijative Aleksandar Popov.

Stručnjaci su tokom sesije izložili svoje stavove i nalaze do kojih su došli nakon čega će načiniti zajednički prijedlog s preporukama šta bi eventualno trebalo mijenjati u postojećim zakonima u ove četiri države, kao i u bilateralnim sporazumima tako da bi to kroz parlamentarnu proceduru bilo prihvaćeno i time zaštitili u prvom redu građane ovih četiriju država, odnosno radnike koji će tražiti posao u susjednim državama.

Stavovi će biti pretočeni u preporuke koje će biti predstavljene predstavnicima parlamenata, socijalnim partnerima i drugima koji će sudjelovati na završnoj konferenciji koja je planirana u Sarajevu u septembru.

– Naša temeljna misija jeste da afirmiramo regionalnu saradnju i ova teška vremena su upravo pokazala veliku solidarnost kako unutar BiH, tako i između ovih triju država koje su zahvaćene katastrofalnim poplavama, kazao je Agenciji Fena potpredsjednik Igmanske inicijative za BiH Vehid Šehić.

(bljesak.info)