Omogućiti zapošljavanje u regionu po nordijskom modelu?

Sloboda kretanja radne snage između zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma uz korištenje nordijskog modela saradnje, bila je tema konsultativne sesije održane početkom ove sedmice u Parlamentarnoj skupštini BiH.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sloboda kretanja radne snage između zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma uz korištenje nordijskog modela saradnje, bila je tema konsultativne sesije održane početkom ove sedmice u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sesija je organizovana u okviru istoimenog regionalnog projekta koji realizuje Igmanska inicijativa uz podršku Ambasade Danske u Srbiji, a osim predstavnika rukovodstva i stručnog tima Igmanske inicijative na sesiji je sudjelovao i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Halid Genjac i predstavnici parlamentarnih odbora i nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O nordijskom modelu saradnje u posljednje vrijeme sve se češće govori i na Balkanu kao poželjnom vidu kooperacije. Nordijski model saradnje upućuje na političku, ekonomsku, obrazovnu povezanost Norveške, Švedske, Danske, Finske i Islanda, prenosi portal Bljesak.info.

– Tako, na primjer, čovjek iz Danske može raditi u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj ili Islandu po istim uslovima kao da radi u svojoj zemlji i ostvaruje jednaka prava na sve vrste zaštite, ilustrirao je dopredsjedavajući Igmanske inicijative Aleksandar Popov.

Stručnjaci su tokom sesije izložili svoje stavove i nalaze do kojih su došli nakon čega će načiniti zajednički prijedlog s preporukama šta bi eventualno trebalo mijenjati u postojećim zakonima u ove četiri države, kao i u bilateralnim sporazumima tako da bi to kroz parlamentarnu proceduru bilo prihvaćeno i time zaštitili u prvom redu građane ovih četiriju država, odnosno radnike koji će tražiti posao u susjednim državama.

Stavovi će biti pretočeni u preporuke koje će biti predstavljene predstavnicima parlamenata, socijalnim partnerima i drugima koji će sudjelovati na završnoj konferenciji koja je planirana u Sarajevu u septembru.

– Naša temeljna misija jeste da afirmiramo regionalnu saradnju i ova teška vremena su upravo pokazala veliku solidarnost kako unutar BiH, tako i između ovih triju država koje su zahvaćene katastrofalnim poplavama, kazao je Agenciji Fena potpredsjednik Igmanske inicijative za BiH Vehid Šehić.

(bljesak.info)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X