Omladinski kamp InterCOOL: Podržite viziju uklanjanja fiktivnih granica

Nakon što je od 6.aprila do 14. aprila ove godine u Etno selu Babići na Rostovu održan prvi omladinski interetnički kamp „InterCOOL“, koji je okupio 35 mladih iz sedam ruralnih sredina širom Bosne i Hercegovine, ova priča dobija svoj nastavak i to u još većem obimu!


intercool foto

SARAJEVO, 17. septembar 2013. – Vizija uklanjanja fiktivnih granica te širenje InterCOOL poruke se nastavlja! Nakon što je od 6. aprila do 14. aprila ove godine u Etno selu Babići na Rostovu održan prvi omladinski interetnički kamp „InterCOOL“, koji je okupio 35 mladih iz sedam ruralnih sredina širom Bosne i Hercegovine, ova priča dobija svoj nastavak i to u još većem obimu!

UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini (UG ISU BIH) uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te njihovog Fonda za podršku interetničkoj saradnji (Fund to Support Interethnic Cooperation) koji podržava srednje i veće omladinske kampove posebno kreirane u svrhu promocije interakcije i razvoja tolerancije između nacionalnih, vjerski i geografski raznovrsnih zajednica u Bosni i Hercegovini, nastavlja sa projektom koji se pokazao i više nego uspješnim.

Od 25. septembra do 27. septembra, Sarajevo će ugostiti 48 mladih iz Kladnja, Bosanske Krupe, Žepča, Vlasenice, Šipova, Glamoča i Ključa koji će nastaviti učiti o značaju međusobnog razumijevanja i umanjenju predrasuda, a sve u svrhu promocije interkulturalnog učenja, razvoja tolerancije i saradnje među mladima različitih profila, nacionalnosti, etničke i vjerske pripadnosti, podržavajući razvoj novih vještina, aktivnog građanstva i volonterizma.

U sklopu nastavka InterCOOLa, 26. septembra učesnici će javnim performansom obilježiti Intercultural Dialogue Day (IDD) koji se održava svakog trećeg četvrtka u septembru, još od 2006. godine. Riječ je o događaju koji promoviše interkulturalni dijalog i raznolikost kroz programe razmjene mladih, te daje jasnu poruku o tome koliko multikulturalnost ujedinjuje ljude širom svijeta.

U sklopu projekta planirana je i posjeta Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te podrobnije upoznavanje sa radom ove institucije ali i njenim planovima i stanovištima kada su u pitanju mladi u našoj zemlji.

– U vremenu kada raznolikosti čine posebnost postojanja, moramo biti svjesni koliko je bitno upoznavati svijet oko sebe. Nosioci svakog društva jesu mladi. Kakva god situacija bila u našoj zemlji, mladi svakako imaju snagu i potencijal da „ruše“ barijere koje su im nametnute. Biti cool u svom okruženju, mladi itekako znaju. No biti jednako ako ne i više cool – aktivan i inovativan u društvu u kojem živimo predstavlja pravi izazov. Stoga je InterCOOL kamp koji mlade potiče na razmišljanje, kreativnost, komunikativnost i ekspresivnost, navodi se u saopštenju.

Podržite viziju uklanjanja fiktivnih granica. Proširimo ideju interkulturalnog učenja te podržimo mlade nosioce budućnosti ove zemlje kroz međusobno upoznavanje i zajednički rad. Budimo InterCOOL !

Više informacija možete pronaći na internet stranici http://www.afs.ba/intercool.

(STUDOMAT.ba)