Oglasio se i Studentski parlament UNSA nakon što su studentice veličale ratne zločince

"Naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje, te izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne."


saopstenje spus a

Internetom su se u toku jučerašnjeg dana pojavile fotografije koje su preuzete sa privatnih Instagram profila dvije studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a na kojima one veličaju ratne zločince.

Studentice sarajevskog fakulteta na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 

Danas se oglasio i Studentski parlament UNSA čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

Sa žaljenjem i ljutnjom smo zaprimili informaciju kako pojedini studenti UNSA na svojim profilima veličaju presuđene ratne zločince, na dan kada obilježavamo genocid u Srebrenici, najbolniju tačku našeg naroda i naše države. Takvo ponašanje predstavlja gnusan čin koji najstrožije osuđujemo.

U skladu sa postojećim pravilima Univerziteta u Sarajevu, naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje, te izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne. Također, tražit ćemo da se pod obaveznim predmetima na fakultetima društvene grupacije uvede obavezni predmet o studiju genocida, kako bi mlade generacije učile o stradanjima, sistemskom planiranju i izvršenju genocida nad Bošnjacima „zaštićene zone UN-a“.

Ovakva ponašanja se ne smiju dešavati, historijske činjenice i sudske presude se ne smiju negirati, bolne rane našeg naroda se ne smiju dirati, te u skladu sa tim, poduzet ćemo sve neophodne korake i radnje kako bi se ovakav govor I ponašanje najstrožije kaznilo i nikada u budućnosti ne ponovilo.

Nakon fotografija na kojima studentice veličaju zločinca Mladića, fakultet u Sarajevu odlučio reagovati