Odustali od života u studentskom domu: Stanuju u kombiju i na taj način štede novac

Zbog uštede novca jedan studentski par se odlučio na opciju stanovanja "na četiri točka".


zivot
Foto: Instagram

Opcije za život tokom studiranja su raznolike: od studenskih domova, stanova, kuća s hrpom cimera, s roditeljima… Pa čak i automobila ili kombija!

Studenti imaju nekoliko različitih opcija za život tokom studiranja. I dok je jedan dio i dalje kod kuće s roditeljima, drugi dio u studentskom domu, a treći pak po privatnome smještaju u najmu, ima i onih koji traže alternativno i najpovoljnije rješenje. Ovaj se par odlučio na opciju stanovanja “na četiri točka”.

Na društvenim mrežama često gledamo influencere koju su preuredili kombije i tako putuju po svijetu pa objavljuju prekrasne slike iz svih krajeva naše planete. Ali, neki biraju život u “kući na četiri točka”, prvenstveno iz financijskih razloga. Daniel Dayment i njegova partnerica Mary Cullen studenti su koji nisu htjeli plaćati skupe kirije studentskog smještaja, već su kupili kombi, preuredili ga i sada žive u njemu!

Preuredili ga tokom “lockdowna”

Daniel je kupio stari Citroen Relay kombi za 5 hiljada funti, i onda utrošio još toliko kako bi transformirao staro prijevozno sredstvo u “pokretni dom”. Par je na preuređenju radio tri mjeseca, taman uoči lockdowna, tokom ljeta 2021. godine. Sada žive u kombiju, a jednom kada se protivpandemijske restrikcije ublaže, planiraju njime proputovati cijelu Europu, piše metro.co.uk.

 – Oduvijek mi je bio plan imati vlastiti dom do moje treće godine studija, a specifično, da to bude minimalistično uređen i da mogu putovati, kazao je Daniel.

Uštedio sam novac da bi transformisao kombi jer nisam htio plaćati velike iznose za studentske stanove, nastavlja Daniel i kaže kako bi ga 10 mjeseci života u studentskim domovima ili stanovima također koštala otprilike 5 hiljada funti.

Imaju sve što im je potrebno

 – Imati preuređeni kombi sada mi je stvarno dobra financijska investicija, jer ovako štedim novac pošto ne moram plaćati režije ili iznuđivačke stanarine, tvrdi.

Studentica i njegova partnerica Mary, uz svoj studij radi i kao freelance grafička dizajnerica.

 – Prije nego što sam upoznala Daniela, nikada nisam razmišljala o životu u kombiju, ali je tako zgodno i pogodno i toliko je uvijek avantura koje te moramo planirati, veseli se budućnosti.

Nedostaje mi toster jer moramo pržiti tost, ali stvarno sam došla uživati u životu u kombiju i životu na cesti, jer tada shvatiš da ti ne trebaju neki električni uređaji bez kojih jedno kućanstvo ne može, napominje studentica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary and Daniel (@life.is.a.project)

Osim tostera, kombi ima sve ostalo što je jednom paru potrebno za uobičajeni studentski život. Na raspolaganju su im ploča za kuhanje, ormar za odjeću, kompostni toalet, kuhinjski pult i bračni krevet. Uz to, kombi ima i solarni sistem što ga čini i ekološki prihvatljivim.

 – Baterije i solarni električni sistem bili su vjerojatno bili najskuplji dio obnove, ali je bila vrijedna investicija jer bi to bila cijena onoga što bi neko potrošio u godini dana na svoje račune za struju, napominje Daniel.

Toalet mi je bio najdraži dio obnove

 – Kako bih osvijetlio cijeli kombi, nabavio sam lampice i LED svjetla kako bi sve izgledalo ugodnije, a koštale su oko 20 funti i stvarno dobro osvijetle ovako mali prostor. Uspio sam nabaviti i velšku staru komodu za 50 funti koji sam prenamijenio za kuhinjski pult na kojem odlažemo šerpe i tave. Uz to sam napravio i kompostni toalet za 50 funti od dijelova drva, kante i pregrade za tekuće i krute tvari, pojašnjava student.

 – Možda zvuči čudno, ali toalet mi je bio najdraži dio obnove. Za neutralizaciju mirisa koristim kokosov treset i otopinu octa, a s obzirom na to da se sve to kompostira, i toalet nam je ekološki prihvatljiv, hvali se 22-godišnji student.

Najluksuzniji predmet – frižider

 – Jedan od najluksuznijih predmeta u kombiju je frižifer od 50 litara koji košta 400 funti, a dovoljno je hladan da se sladoled u njemu ne otopi, kaže ponosno.

Daniel je još koristio otpad od drva kako bi napravio i krevet s prostorom za pohranu ispod podnice, kao i za ormarić za hranu i kukice koje služe za odlaganje šalica za kafu. Sve unutar kombija je višenamjensko, uključujući i sjedala.

Uprkos tome što uživaju u jednostavnosti života iz kombija, studentski je par ipak morao napraviti i niz kompromisa kako bi živjeli na cesti, ali se ne žale.

 – Oboma nam nedostaje topla tekuća voda, pa se moramo tuširati u kampovima i koristiti praonice veša kada putujemo. Ja sam ozloglašeni skupljač odjeće, pa kada sam uselila u kombi s Danielom, morala sam probrati mnogo stvari da bih konačno shvatila da mi ionako nikada nisu bile potrebne, kaže Mary.

 – Život u kombiju svodi se na improvizaciju i na stvari koje se možda ne smatraju nekom normom, nadovezuje se Daniel.

 – Život u kombiju omogućuje da budete ekološki prihvatljivi dok putujete gdje god želite, govori Daniel za kraj, prenosi Mojfaks.