Odustala od fakulteta: “Nema smisla studirati kad na TikToku zarađujem više od roditelja”

"Nema smisla studirati kad na TikToku zarađujem više od roditelja."


Foto: Instagram
Foto: Instagram

Digitalne mreže evoluiraju. I dok su prije bile načini povezivanja prijatelja i kolega u virtualnome svijetu, sada su postale digitalne ‘tržnice’ i mjesto stvaranja sadržaja koji ‘kupuju’ mnogi – klikom na opciju ‘prati’.

Sedamnaestogodišnja Alicia je tek nedavno uskočila na vlak zvan TikTok i od “lipsinkanja” pjesama Katy Perry sada uspijeva zaraditi do 10 hiljada funti dnevno.

Alicia Breuer (17) je tinejdžerica koja je do prije par mjeseci još uvijek u svom porodičnom domu u britanskome Milton Keynesu učila za državnu maturu i polaganje tamošnjih standardiziranih ispita.

Alicia je naime tek u junu prošle godine preuzela aplikaciju, TikTok, a zahvaljujući “sinhronizaciji” pjesama Katy Perry dosegnula je nevjerovatnih 740 hiljada pratitelja, prenosi Mojfaks.

Maturantica A-razine koja je iz dosade počela objavljivati videozapise na kojima “lipsinka” pjesme popularne pjevačice, medijima otkriva da planovi za odlazak na sveučilište sada padaju u vodu jer trenutno zarađuje do 10 hiljada funti dnevno kao “influencer” na ovoj društvenoj mreži.

Od dosade do velike zarade

Imala je želju riješiti maturu te potom upisati studij psihologije, no nakon što su pratitelji počeli ubrazano rasti, potpisuje ugovor s menadžericom za digitalne talente koja joj pomaže da dnevno zaradi između jedne do 10 hiljada funti čime trenutno zarađuje više od svojih roditelja koji vode tvrtku za financijska savjetovanja.

Njena majka Tammy otkrila je da potpuno podržava svoju uspješnu kćer u njenoj novonastaloj TikTok karijeri uprkos tome što je još uvijek učenica.

 – Smatram da moj posao pomalo drži Aliciu prizemljenom. Jako je uzbuđena zbog onoga što se događa, a i mi smo, kazala.

Alicia je jako zahvalna na lockdownu koji je pomogao na putu do uspjeha jer se još u ožujku nakratko pridružila TikTok-u, ali joj je račun blokiran nakon hakiranja.

 – Pridružila sam se prošlog juna kako bih imala što raditi tokom pandemije, jer nisam išla u školu ili izlazila i nije bilo što za raditi kad nisam učila za svoje standardizirane testove, pojasnila je.

 – Jedan ili dva moja videozapisa postala su viralna, pa sam pomislila, nastavit ću ih izrađivati. Pregledi videa pretvorili su se u pratitelje, nakon čega su me brendovi počeli kontaktirati, pojašnjava.

Jessica Henig, osnivačica agencije za digitalne talente vidjela je potencijal u Alicii te su potpisale ugovor u srpnju. Otada ova maturantica ima priliku surađivati s brendovima, uključujući Lancome, Urban Outfitters, Boohoo, Benefit, Fenty Beauty i Bershka.

Njena je menadžerica pojasnila kako je moguće zaraditi tako veliku svotu u jednom danu.

 – Neki moji klijenti potpišu ugovore na šest mjeseci s brendovima za koje moraju stvarati sadržaj i reklamirati ih u tom vremenskom periodu, samo što nam oni plate odmah, pojasnila je.

 – Kad smo se obratili nekim digitalnim kreatorima, imali su samo oko 20 hiljada sljedbenika, neki čak i manje, ali sada zarađuju visoke plate i prave karijere, a mnogi ne idu na fakultet, kazala je Jessica.

Zbog TikToka počela preispitivati svoje životne odluke

 – Ako sada uspijem zaraditi 10 hiljada funti u nekoliko dana, skoncentrisat ću se na svoje videozapise puno više nakon završetka školske godine jer nema smisla da idem na fakultet, priznala je Alicia te napomenula da je sve ovo zahvaljujući pandemijskom “zaklkjučavanju”.

Naime, da nije bilo lockdowna, nikada ne bi preuzela ovu aplikaciju te bi nastavila ići u školu.

Kako nastavlja, karijera joj je počela vrlo jednostavno.

 – Većina mojih videa bila je sinkronizacija usana. Jedan od prvih viralnih videa bio je kada sam snimala svoj odraz u ogledalu i obrisala preko kamere i spojila više takvih isječaka gdje na svakom imam nešto drugo obučeno, pojasnila je jedan od trendova koji su se mogli vidjeti svojevremeno na TikToku.

 – Sada dajem i neki svoj štih na sve što je u trendu. Niti jedan video ne radim duže od sat vremena, čak i ove video isječke tranzicije. Iznenadio me uspjeh, ali toliko da sam počela preispitivati svoje životne odluke, pojašnjava.

Alicia / Foto: Instagram
Alicia / Foto: Instagram

 – Trebala sam upisati psihologiju, ali kako sam imala velik uspjeh u ovoj karijeri, nisam se prijavila na kraju, pojasnila je i dodala kako ju i dalje iznenađuje da ona zarađuje puno više od starijih od sebe koji rade godinama, a ona je još u srednjoj školi.

 – Moja me mama podržava sve dok me ovo čini sretnom. Čak su i ona i tata skinuli TikTok i gledaju moje videe, što bi značilo barem dva lajka, kazala je kroz smijeh, ali je dodala da joj je majka bila uporna po pitanju njenog školovanja.

 – I dalje su mi škola i školske obveze prioritet jer mi je ovo zadnja godina, dodaje.

Nema ljubomore ni konkurencije

Alicia je otkrila da nije doživjela nikakvu ljubomoru, uprkos uspjehu i divljenju svojih vršnjaka.

 – Moje dvije vrlo bliske prijateljice me podržavaju od početka, dok bih ja vjerovatno bila ljubomorna da su uloge zamijenjene i da su toliko zarađivale. Pošto dobivam puno besplatnih stvari, pa im poklanjam na primjer Lancome šminku za koju mislim da meni ne pristaje. S druge strane, po pitanju drugih na TikToku koji imaju sadržaj sličan mom, ne osjećam neku konkurenciju jer svako ima svoj poseban stil, kaže.

Alicia je pažljiva od samog početka s kojim brendovima sarađuje, jer kako kaže, bitno je da promovira brendove koji su uistinu dobri i za koje je ponosna da ju povezuju s njima.

Osim što je spomenula kako joj je i TikTok sam izbrisao jedan video, sada se nada kako će joj ova platforma otvoriti vrata za drugu karijeru, jer se želi baviti modelingom.

 – U razgovoru smo s nekim agencijama za modeling. Oduvijek sam htjela započeti sama svoj posao kao moji roditelji. Također, oduvijek sam htjela putovati, pa je ova karijera na početku da ispunim moje snove, govori.

 – Sada smo u eri u kojoj možete biti pametni i postati uspješan šef firme, a da zaobiđete tradicionalni put odlaska na fakultet. Korištenjem vještina u digitalnom svijetu i stvaranjem sadržaja koji dopire do miliona ljudi na platformama možete puno brže ostvariti svoje snove i ambicije, a s hiljadama pratitelja možete postati poznati, poput mnogih velikih žena i TV zvijezda, zaključuje.