Održan Youth Café 2021 Banja Luka: Mladi trebaju prostor za izražavanje svojih stavova i ideja

Banja Luka - Youth Café 2021, održan u Domu Omladine u Banjaluci, otvorio je prostor za razgovor o izazovima sa kojima se mlade osobe suočavaju u svojim zajednicama u oblastima kao što su obrazovanje, aktivizam, zapošljavanje i drugim značajnim temama. Razgovor uživo između mladih predstavljenih tokom kampanje #30DanaMladih i predstavnika agencija Ujedinjenih nacija, organizatora događaja, odnosio se na to šta je potrebno učiniti kako bi se vizija mladih pretočila u konkretne aktivnosti i akcije. Događaj su otvorile dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, te Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke, koje su se obratile mladima i radile s njima na radionicama.


IMG e4e327ac0daab6bb0659f9cc56a75c20 V

– Tokom cijelog mjeseca avgusta objavljivali smo priče mladih kako bismo naglasili njihov pozitivan i važan rad. Ali, ti mladi moraju imati mjesto za stolom za kojim se odlučuje, oni žele da čujemo njihova mišljenja i mi smo tu – predstavnici svih UN agencija u Bosni i Hercegovini, kako bismo ih saslušali i podržali njihov rad u budućnosti, izjavila je dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

 Youth Café je omogućio da mlade osobe raspravljaju o važnim pitanjima na neformalan i kreativan način, te su dobili siguran prostor za izražavanje mišljenja i ideja, te stavova o izazovima mladih u ekonomskim, društvenim i kulturnim aspektima, ali i o tome kako dalje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kroz četiri grupe u koliko su učesnici bili podijeljeni, uz predstavnike Ujedinjenih nacija, mladi su diskutovali o kvalitetnom obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti, interkulturalnom dijalogu, te aktivizmu mladih u lokalnim zajednicama. Zajedno su došli do pozitivnih preporuka i mogućih rješenja koje vode ka uključivanju mladih u procese donošenja odluka, te stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

IMG 01d66bf762c9f27054469f84dab3fc7a V

Jedna od predstavnica mladih, Nikolina Garača, koja je učestovavala na događaju u ime humanitarne organizacije Genesis Project Banja Luka, istakla je da mlade osobe mogu da naprave velike i značajne promjene u društvu, te da ih treba saslušati, a ne samo čuti. Izrazila je želju da će sličnih događaja biti više, te da će ovo postati ustaljena praksa na godišnjem nivou.

 Značaj događaja Youth Café 2021 napomenula je i Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke:

– Zadovoljstvo je da u Banjoj Luci možemo biti domaćini jednog ovako značajnog događaja, jer želimo da pošaljemo poruku da je Banja Luka grad koji je po svojoj strategiji opredijeljen ka održivom razvoju i grad koji se aktivno bavi omladinskom politikom. Svojim aktivnostima smo već stavili fokus na temu mladih, te ćemo se njima baviti i u budućnosti.