Održan “Girls day” u Tuzli: Cilj je motivisati djevojke da se bave robotikom

Cilj ovakvog projekta je osnaživanje budućih generacija znanstvenica i inženjerki, te pružanje podrške njihovom ulasku u svijet tehnologije i inženjeringa. 


girls day
Foto: Hrvatski glasnik

U Tuzli je “Girls Day” koji je okupio više od dvije stotine djevojaka, učenica i studentica koje se u budućnosti vide u svijetu novih tehnologija i robotike. Cilj Girls Day-a koji već šestu godinu organizira njemački centar za robotiku DKR iz Tuzle i Fondacija za Inovacije, Tehnologiju i Transfer Znanja je osnaživanje budućih generacija znanstvenica i inženjerki, te pružanje podrške njihovom ulasku u svijet tehnologije i inženjeringa.

Selma Mujačić nedavno se vratila iz Danske i Mađarske, a za nekoliko dana odlazi u Panamu gdje će na svjetskoj olimpijadi robotike predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Sa samo 16 godina zna da je njen svijet – svijet robotike i inženjerstva.

 – Definitivno vidim sebe u svijetu programiranja i robotike, već radim na STEM akademiji. Već pravim robote, idem na mnoga međunarodna takmičenja, na svjetske olimpijade iz robotike i definitivno želim nastaviti u tom smjeru i definitivno vidim sebe tu, kao primjer za cure kao nove generacije koje će doći poslije mene, kaže Selma.

Više od dvije stotine djevojaka u utorak je u Tuzli slušalo utjecajne žene, znanstvenice i inženjerke koje su podijelile svoje životne primjere i izazove sa kojima su se susretale. Svojim primjerima željele su inspirirati mlade djevojke da se bave znanošću, tehnologijom i inžinjerstvom.

 – Htjela sam nekako da motiviram djevojke, da se odvaže, da pokušaju, jer mislim da mogu, mislim da žene imaju urođene neke stilove i vještine koje im mogu pomoći da jako puno urade u ovoj branši i donesu u ovu branšu ono što joj trenutno fali, rekla je Azra Aljić, softver inženjerka.

Prema statistikama diplomiranih studenata prethodnih godina, žene brojčano nadmašuju muškarce, a postotak žena zaposlenih u stručnim, znanstvenim i tehničkim sektorima dostigao je 45 posto, što predstavlja značajan napredak u odnosu na ranije statistike. Međutim, i dalje postoje izazovi sa kojima se djevojčice i djevojke suočavaju. Stoga Njemački centar za robotiku DKR iz Tuzle želi ohrabriti djevojke.

 – Da potencijala ima, mislim da smo danas vidjeli. 200 djevojaka sluša, upija znanje. 200 djevojaka će sutra doći kod nas, u neke druge IT kompanije. Tražit će više znanja I to su ustvari naše nade, rekla  je Zlatka Grgić, projekt menadžerica u DKR Tuzla, piše Hrvatskiglasnik.ba.

Svijet novih tehnologija će u budućnosti trebati sve više žena. Stoga ih je potrebno opskrbiti alatima, resursima i podrškom, jer brojne mlade djevojke zaista imaju mogućnost mijenjati svijet.