Održan “CD Model UN – Climate change 2016” na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u sklopu kojeg djeluje i CD klub studenata Odsjeka za politologiju je u subotu, 02.04.2016. godine, u prostorijama fakulteta organizirao "CD Model UN 2016", na temu klimatskih promjena.


Održan CD Model UN – Climate change 2016 na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

U simulaciji je sudjelovalo 30 studenta sa nekoliko fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U sklopu programa održano je i uvodno predavanje o utjecaju klimatskih promjena na održivi razvoj. U tom smislu poseban je akcenat stavljen na aktivne globalne projekte i programe poput Agende 2030 za održivi razvoj. Uzimajući u obzir činjenicu da se simulacija bavi globalnim problemom od značaja za sve države, učesnici simulacije u pregovaračkom procesu otvorili su mnoga značajna pitanja vezano za klimatske promjene, te su simulirane pozicije država koje su predstavljali.

Nakon višesatne rasprave učesnici su uspjeli usaglasiti stavove, od kojih prenosimo one najvažnije:

– Svjesni da je znatan doprinos vrijednog rada, koji se odražava posebno na naučnom nivou i na pravnom polju, već je pokrenut ka klimatskim promjenama, posebno od strane Ujedinjenih Naroda i mnogih drugih vladinih, saveznih, lokalnih i nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine. Uvjereni smo da klimatske promjene utiču na čovječnost u cjelini, a trebali bi da budu suočeni u globalnom okviru tako da se uzimaju u obzir vitalni interesi čovječanstva.
Imajući to na umu:

1. Poziva sve države da učestvuju u dugoročnim naporima da se poveća korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i vjetrenjače, solarne i hidro – energije, kao i druge izvore;

2. Topla preporuka svim razvijenim državama da etabliraju finansijsku pomoć i da pružaju finansijsku pomoć zemljama u razvoju;

Usvojeni stavovi iz rezolucije nastale kao rezultat simulacije, aplikativni su u realnim okolnostima i mogu se smatrati univerzalnim. Reduciranje stakleničkih gasova, zaštita šuma, zaštita ugroženih vrsta, zaštita vodenih resursa samo su neka od područja u kojima je potrebno poduzeti dodatne aktivnosti. Učesnici simulacije smatraju da je nepohodna veća angažiranost vlasti u implementaciji preuzetih obaveza kao i u procesu daljnjih pregovora o klimatskim promjenama.

Najboljim debatantom proglašen je Aziz Hreljić koji je bio delegat Japana, dok je najboljim učesnikom za svoje uspješno predsjedavanje proglašen Dino Islamagić.

(STUDOMAT.ba)