Od sada više niko neće učiti noć prije ispita: Pamtiti možeš i tokom spavanja, a evo i kako!

Nauka sada dokazuje da i spavanje može biti proaktivno, posebno noć prije izazovnog ispita.


young woman in black headphones sleeping on a stack of books
Foto: Envato

Sezona kolokvija ili sezona ispitnih rokova – studenti često ne mogu odlučiti što je gore od ova dva izbora. Pogotovo oni koji su redovni na svim predavanjima jer na taj način žele „upiti“ čim više informacija potrebnih za prolazak.

Upravo zbog iscrpljenosti i prevelike količine informacija, studenti često odustanu i jednostavno odluče više ne učiti. Ali, spavanje je mnogima prioritet, ali nauka sada dokazuje da i spavanje može biti proaktivno, posebno noć prije izazovnog ispita ili kolokvija.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Možemo učiti čak i dok spavamo.

Ne, niste pročitali pogrešno jer naš mozak aktivno radi čak i tokom spavanja, što znači da i tada možemo učiti, iako zapravo nismo budni. Sve što je potrebno da taj proces postane učinkovit jest da prije spavanja pustimo snimku predavanja ili vlastiti zapis u kojem ponavljamo sve bitne i potrebne informacije, prenosi Moj Faks.

Ne radi se samo o teoriji

Slušanje tih zapisa tokom spavanja zaista je učinkovito i korisnije je nego što svi zapravo mislimo. Kako govore naučnici, ovaj fenomen naziva se hipnopedija za koju mnogi smatraju da u pitanju nije samo teorija. Časopis Nature Communications 2017. godine objavio je studiju koja dokazuje da je naš mozak osjetljiv na nova sjećanja dok spavamo.

Postoje i druge studije koje dokazuju isto. Što znači da tokom učenja, pogotovo kod onih koji uče na glas, vrijedi snimati audio zapis gradiva koji se onda pušta tokom spavanja noć prije ispita. Isprobajte i uvjerite se djeluje li zaista!