Impresivne kolekcije studenata: Neke od njihovih zbirki vrijede više od 500 eura

Kolekcije ovih studenata zaista će vas impresionirati.


1 10
Foto: mojfaks

Od najranije dobi većina djece učestvuje u aktivnosti sakupljanja i građenja kolekcija određenih materijalnih stvari. Neki su tako svoje kolekcionarske afinitete počeli graditi skupljanjem sličica životinja, nogometaša ili drugih zvijezda i sportaša, a neki su od malih nogu postali pravi kolekcionari skupocjenih figurica, igračaka ili ploča.

Zašto skupljamo i čuvamo neke predmete?

Od nostalgije, sreće, pa do novčane dobit… razlozi za sakupljanjem i čuvanjem stvari razlikuju se od osobe do osobe. Većina kolekcije stvara zbog nostalgije ili određene povezanosti predmeta s nekom posebnom i lijepom životnom uspomenom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Čuvanje i prikupljanje jedan je od najizraženijih ljudskih nagona te stimuliše područja mozga koja su povezana s našim centrom za zadovoljstvo, a sama navika prikupljanja i čuvanja istih proizlazi iz ljudske potrebe za posjedovanjem materijalnih predmeta.

Najraniji dokazi ljudske potrebe za stvaranjem kolekcija materijalnih predmeta pronađeni su na području Afrike, gdje su ljudi još prije 105.000 godina skupljali kristale u regiji Kalahari.

Kolekcija „Yu-Gi-Oh“ karata ovog studenta vrijedi čak 500 eura

Student sociologije na Fakultetu hrvatskih studija već 15 godina prikuplja karte poznatog anime serijala „Yu-Gi-Oh“, a s čitateljima je odlučio podijelili fotografiju na kojoj se vidi samo djelić iste. Procjenjuje da je vrijednost samo jednog „špila“ (prikazanog na fotografiji) oko 60 eura, a sve njegove karte mogle bi se prodati za više od 500 eura.

– Skupljam ih otkad sam bio klinac. Počeo sam ih prikupljati jer mi se sviđa njihov dizajn, a i sama igra mi je dosta zabavna, kompleksna i kompetitivna, tvrdi ovaj student.

2 3
Foto: mojfaks

Kolekcionari P(L)OČEtnici

Sara, tek je „zaronila“ u kolekcionarske vode. Naime, ova studentica od nedavno je počela aktivno graditi svoju kolekciju, koja se sastoji tek od desetak ploča. Kao najdraži primjerak izdvaja ujedno i najnoviji dodatak svoje kolekcije, a to je ploča grupe „Arctic Monkeys“ koji su joj najdraži muzičari već nekoliko godina.

– Jednostavno uživam u muzici i zbog toga sam ih počela skupljati. Sve imaju nekakvu sentimentalnu vrijednost pa ih planiram još dugo čuvati i nadograđivati svoju zbirku, zaključila je ova studentica.

3 1
Foto: mojfaks

Neke stvari ne može se kupiti novcem

I Sarina cimerica, Lorena, nedavno se krenula skupljati sebi drage predmete. Iako nisu toliko financijski profitabilne kao Sarine ploče ili Yu-Gi-Oh karte, Lorenini otvarači limenki piva, njoj imaju veliku sentimentalnu vrijednost, a jedini kriteriji za uvrštavanje istih u očuvanu zbirku je taj da su čitavi.

– Imam ih preko tristo. Počela sam ih skupljati prije nekih godinu dana. Kad god dođem na nekakav tulum, s obzirom na to da prijatelji već znaju da ih skupljam, daju mi i svoje, napominje ova studentica.

4
Foto: mojfaks

Kolekcija igračaka iz Kinder jaja

Studentica novinarstva, Veronika, također je postala kolekcionarka već u djetinjstvu, a njena zbirka figurica iz svima omiljene poslastice Kinder jaja, iako trenutno skromna, sigurno će u mnogima probuditi osjećaj nostalgije, prenosi Moj Faks.

Žao mi ih je baciti jer su slatki. Volim Kinder jaje jer sam uvijek uzbuđena dok ga otvaram, a uvijek unutra bude neka glupost. Figurice znaju biti dosta komplikovane za složiti, kao da slažem policu iz Ikee! Ne trebaju mi te figurice, ali ne mogu ih baciti, baš su mi slatke i podsjećaju me na djetinjstvo, naglasila je Veronika.

5
Foto: mojfaks

Iskusni kolekcionari

– Moraš skupiti sve, jedna je od najdražih poštapalica ove studentice i njezinog dečka. U vezi su 5 godina, a otad skupljaju figure, igračke, mange, stripove, lego kockice, ma sve čega se ni jedan „geek“ ne bi posramio i što mu može pasti napamet. Od cijele zbirke, ova studentica posebno izdvaja figurice, karte i igračke iz Pokemon serijala.

– Volimo igrati igrice, a još više volimo slatke stvari. Pokemoni su nam obilježili djetinjstvo i zbog toga ih nosimo najbliže srcu i skupljamo. Dečko je od malena skupljao karte, a moje prve igračke su bili plišanci Pikachu tako da smo jako vezani za taj crtić, govore.

6
Foto: mojfaks