Zastava Bosne i Hercegovine vijorit će se na Univerzitetu Washington u St. Louisu. Meris Sarić njegova porodica preživjeli su genocid i izbjegličke kampove u Hrvatskoj u kojem je rođen.

U Ameriku su došli 1999. godine. Merisov otac Zuhdija uspio je dobiti posao domara upravo na ovom univerzitetu na kojem je njegov sin danas brucoš koji je stvari u studentski dom donio noseći majicu univerziteta.

Zuhdija i njegova supruga Mele su tako ostvarili svoj američki san, upisavši sina na prestižni univerzitet.

– Moj sinčina! – kazao je ponosni otac pred novinarima lista St. Louis Post-Dispatch naglasivši da danas žive i u jednom od onih filmova gdje porodica kreće od nule i postaje uspješan građanin.

Meris je naglasio da je on prvi klinac iz ove porodice koji ide na koledž, jedan od rijetkih koji su ovaj univerzitet upisali, a da su prije toga završili javnu srednju školu. Prije toga je morao proći strogi prijemni ispit kako bi dobio stipendiju. Studij na ovom univerzitetu je mnogima nedostupan.

– Neki misle da su moji roditelji izuzetno bogati jer si mogu priuštiti da mi plate 70.000 dolara koliko košta školarina i smještaj. Sve i kad bi stavljali svaki peni sa strane ne bi mi mogli platiti semestar, naglasio je Meris Sarić.

Sarići nisu zaboravili svoje korijene. Otac Zuhidin je uzeo slobodne dane kako bi pomogao sinu da useli u studentski dom. Među stvarima koje je ponio sa sobom obavezna je i zastava Bosne i Hercegovine. Meris će odavde izaći sa diplomom političkih nauka, a namjerava nastaviti studij i postati advokat.

– Meris je sjajan primjer kako se može uspjeti. On je imao tako veliko samopouzdanje i znao je da mu je ovdje mjesto, naglasio je Leah Merrifield, direktor programa.

(Faktor.ba)