Od dlaka do željeza: Evo šta se sve servira u zagrebačkim menzama

Studenti često imaju mnogo obaveza zbog čega ne čudi da im je brzinski ručak svakodnevnica. No, povoljna cijena ne bi trebala biti opravdanje za ono 'nejestivo' što se često pronađe u tanjiru.


6929b mojfaksprehrana
Fotografije hrane koje su studenti podijelili u FB grupi Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"

Dlake, željezo, crvi i bube, plijesan i ostalo što mnogi i ne prepoznaju pa i ne znaju definirati, nepoželjni su dodaci hrani koje je moguće pronaći na tanjurima u studentskim menzama. To konstantno iznova izaziva raznovrsne reakcije studenata koji nerijetko fotografije obroka dijele u Facebook grupama, među kojima je i grupa Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”. Tako je posljednja objava jednog studenta iznenadila mnoge, ali je i potaknula raspravu u komentarima.

2fbf3 menza1
foto: screenshot via Facebook/Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”

Neki ‘dodaci’ na tanjurima predstavljaju ugrožavanje zdravlja?

Upravo je jedan od studenata upozorio da se ovdje ne radi ni o čemu drugom, već o ugrožavanju zdravlja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ne živim na Savi, ali pratim grupu pa mogu vidjeti da su ovakve i slične nejestive porcije pravilo, a ne iznimka. Inače ne volim kad su ljudi previše izbirljivi i puno prigovaraju oko hrane, ali ovdje se ne radi o tome. Ne radi se o tome da gotovo svaki put kad sam jeo u menzama u tom domu, hrana nije baš bila raznolika, svježa i ukusna, što mislim da je činjenica. Ovdje se po meni radi o direktnom ugrožavanju zdravlja studenata. Studenti koji su sve donedavno kroz historiju bili okosnica promjena, revolucija, proljeća i paljenja okupatorskih zastava, sada više ne samo da ne mijenjaju stanje u državi i međunarodnoj zajednici, nego se ne mogu organizovati i stati na kraj unosu ili zamalo unosu gadosti u organizam. U studentskom restoranu. I sam sam student pa me to ne zaobilazi, ali zato nam i je tako. Bilo bi dobro da se odlučimo više potruditi da nam ne bude tako, napisao je student, piše mojfaks.dnevnik.hr.

328f0 menza7
foto: screenshot via Facebook/Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”

S njime se složio još jedan student koji je objasnio o kakvoj se vrsti nemara radi u ovakvom slučaju.

Najiskrenije, pronaći bubu u friškoj salati i nije toliki problem, a povezati s nemarom je glupo ako jedna životinjica promakne na toni salate koju pripremaš (unutar vremenskih normi) svako nekoliko. Žica za pranje je potpuni nemar nekoga ko je čistio kadu za pripremu ovog variva ili posude u kojoj se varivo držalo. Hrana nije problem jer takvu hranu realno dobivate u svim prosječnim restoranima. Problem je nemar tijekom pranja/pripreme hrane kada se dogodi ovo na slici, napisao je.

Menza ili arheološki?

No, ovakvih je prizora na tanjurima još, a svake akademske godine studenti objavljuju nove fotografije. Najčešće su to razni insekti i bubice koji se kriju među listovima salate (puževi, crvići) koji studentima ne predstavljaju preveliki problem, no ponekad su to i komadići stakla, metala i slično, što izazove veću zabrinutost i revolt korisnika menzi.

“Menza ili arheološki muzej?”, postavio je u FB grupi pitanje student koji je priložio fotografiju na kojoj se pored zelene salate nalazi insekt u obliku kuglice. Neki su prokomentirisali kako su isprva mislili da se radi o krupnom papru, no ako bolje pogledate, vidjet ćete i sami o čemu je zapravo riječ.

1f5e5 menza2

foto: screenshot via Facebook/Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”Sličnih objava u ovoj studentskoj grupi ima nekoliko. Primjerice, na jednoj od fotografija jasno se vidi neobični insekt u blitvi. – Vašim i našim Zagrebačkim Jastrebovima ništa ne promiče pa tako ni dodatni proteini u tanjuru! Malo smo se razočarali što nije bilo viška svinjske masti, ali prihvatit ćemo i ovo… Poklonjenom konju se ne gleda u zube, našalio se autor fotografije uz svoju objavu.

U 4 godine nijedan prigovor, a onda je našao dlaku

Uz mandarine neobične teksture, jedan je student priložio i fotografiju dlake koju je uz zagrebački odrezak pronašao također u menzi na Savi.

Menza je inače bila jako dobra do sad. Ovdje sam već 4 godine i stvarno se nisam nijednom požalio ni na hranu ni na izbor hrane. Ove godine kao da pokušavaju uštedjeti na svakoj sitnici. Već 2 mjeseca nisam vidio ni jedan drugi dio pileta osim batka (to je prije bilo nezamislivo, uvijek su bila prsa i/ili batak i zabatak). Nije skupo, cijena ručka je 6 i po kuna, ali to ne znači da možemo jesti dlake. Nekakav minimum mora postojati. Svaki student može ići u svaku studentsku menzu. Odnosno, ne moraš biti student, napisao je u komentaru.

Svakako je zanimljiva i objava koju je još jedan student podijelio krajem marta. – Salata puna željeza, našalio se, a na fotografiji jasno vidimo komad željeza koji nalikuje na vijak s maticom.

9f9a8 menza4
foto: screenshot via Facebook/Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”

“Bear Grylls”, “Špargla, njam njam”, “Ja kad kuham blitvu toga nema”, “Od sutra kuhamo!”, “Fuj, blitva”, samo su neki od humorističnih komentara koje je ekipa portala mojfaks.dnevnik.hr pronašla upravo pod tom objavom. Osim njih, bilo je i mnogo onih koji su pokazali da su se studenti zaista zgrozili. Jedan je od njih upitao i zašto se ovakve stvari ne prijave nadležnim službama, ali na to nije dobio odgovor.

Iako smo od nadležnih u zagrebačkome Studentskom centru zatražili komentar na ovakve propuste prilikom pripravljanja studentskih obroka, on do dana objavljivanja članka nije stigao. Svakako ćemo ga objaviti ukoliko nam ga naknadno pošalju, piše ekipa portala.