Objavljena nova Šangajska lista 500 najboljih univerziteta u svijetu

Jučer je objavljena nova Šangajska lista 500 najboljih univerziteta na svijetu, a prvih deset mjesta zauzima osam američkih i dva britanska univerziteta.


Prvi je trinaestu godinu zaredom Harvard, a slijede ga Stenford, MIT, Berkli, britanski Kembridž, Prinston, Tehnološki institut Kalifornija, Kolumbija, Čikago i britanski Oksford.

Najbolji univerziteti u kontinentalnoj Evropi su Švajcarski federalni institut za tehnologiju, koji je 20. na listi, zatim Univerzitet u Kopenhagenu i i Univerzitet “Pjer i Marija Kiri” iz Pariza, koji su na 35. odnosno 36. mjestu.

Univerzitet u Tokiju, koji je na 21. mjestu, zauzima vodeću poziciju među visokoškolskim ustanovama u Aziji, dok je Univerzitet u Melburnu, inače na 44. mjestu Šangajske liste, najbolji među svim univerzitetima u Okeaniji.

Beogradski i Univerzitet u Ljubljani jedina su dva univerziteta iz regiona koji su uvršteni na ovu listu.

Akademsko rangiranje univerziteta u svijetu (eng. Academic Ranking World Universities, ARWU) sprovodi šangajski Univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se gledaju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, uticaj univerziteta u regionu.

Mada je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svjetskih univerziteta.

(UIS)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X