Objavljena nova Šangajska lista 500 najboljih univerziteta u svijetu

Jučer je objavljena nova Šangajska lista 500 najboljih univerziteta na svijetu, a prvih deset mjesta zauzima osam američkih i dva britanska univerziteta.


ARWU sangaj

Prvi je trinaestu godinu zaredom Harvard, a slijede ga Stenford, MIT, Berkli, britanski Kembridž, Prinston, Tehnološki institut Kalifornija, Kolumbija, Čikago i britanski Oksford.

Najbolji univerziteti u kontinentalnoj Evropi su Švajcarski federalni institut za tehnologiju, koji je 20. na listi, zatim Univerzitet u Kopenhagenu i i Univerzitet “Pjer i Marija Kiri” iz Pariza, koji su na 35. odnosno 36. mjestu.

Univerzitet u Tokiju, koji je na 21. mjestu, zauzima vodeću poziciju među visokoškolskim ustanovama u Aziji, dok je Univerzitet u Melburnu, inače na 44. mjestu Šangajske liste, najbolji među svim univerzitetima u Okeaniji.

Beogradski i Univerzitet u Ljubljani jedina su dva univerziteta iz regiona koji su uvršteni na ovu listu.

Akademsko rangiranje univerziteta u svijetu (eng. Academic Ranking World Universities, ARWU) sprovodi šangajski Univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se gledaju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, uticaj univerziteta u regionu.

Mada je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svjetskih univerziteta.

(UIS)