Obilježen Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH „Ne sudi knjizi po koricama”

Univerzitet u Sarajevu je 25. oktobra 2019. godine obilježio Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama pod motom Ne sudi knjizi po koricama.


IMG eccbba9602c43bea66a80b30ffc9c89c V

Centralna aktivnost održana je na Filozofskom fakultetu pod naslovom Librarize it – Bibliotečki sajam visokoškolskih biblioteka Univerziteta u Sarajevu u okviru kojeg su prisutni, pored ostalog, mogli čuti izlaganje Merime Zukić sa Filozofskog fakulteta UNSA o temi „Studenti sa invaliditetom u akademskoj zajednici“, prenosi unsa.ba.

Upriličen je Hommage prof. dr. Kemalu Bakaršiću (1956–2006) u organizaciji sa Fondacijom/Zakladom Kemal Bakaršić u okviru kojeg su govorili prof. dr. Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr. Srebren Dizdar sa Filozofskog fakulteta i Feđa Kulenović, laureat nagrade Fondacije iz 2011. godine.

U okviru događaja „Yoga i meditacija u biblioteci“ uz praktične primjere je razgovarano kako uz pomoć joge i meditacije prevazići svakodnevne probleme i postići mir.

Prisutni su imali priliku čuti i brojna izlaganja o sljedećim temama:

– Kontinuitet naučnog bavljenja historijom biblioteka u BiH: razgovor u povodu objavljivanja knjige „Biblioteka i bibliotekarstvo u Bosni i Hercegovini: 1975–2010.“ autora S. Čelikovića: prof. dr. Senada Dizdar (Filozofski fakultet UNSA) i prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović (Filozofski fakultet UNSA)
– Zadaci školskih biblioteka u kurikulumima: prof. dr. Senada Dizdar (Filozofski fakultet UNSA)
– Pedagoške kompetencije školskih bibliotekara: doc. dr. Emina Dedić Bukvić (Filozofski fakultet UNSA)
– Informacijska i medijska pismenost kao strateško znanje – doprinos biblioteka: dr. sc. Beba Rašidović (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA)
– Razgovor povodom objavljivanja knjige „Digitalni odrast i postdigitalna dobra“ autora doc. dr. M. Hiberta: prof. dr. Muhamed Dželilović (Filozofski fakultet UNSA) i Saša Madacki (UNSA)
Univerzitetu u Sarajevu su se na Sajmu pridružile i partnerske biblioteke među kojima su i Biblioteka Akademije nauka i umjetnosti BiH i Biblioteka Sarajeva, a ove godine naša ciljna grupa bili su tinejdžeri i korisnici s invaliditetom.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama bio je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH 2019. obilježen je s više od 50 različitih aktivnosti koje će realizirati partnerske institucije, te je poslana poruka da bez biblioteka nema kvalitetnog obrazovanja.

(STUDOMAT.ba)