Obilježen Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH „Ne sudi knjizi po koricama”

Univerzitet u Sarajevu je 25. oktobra 2019. godine obilježio Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama pod motom Ne sudi knjizi po koricama.


Centralna aktivnost održana je na Filozofskom fakultetu pod naslovom Librarize it – Bibliotečki sajam visokoškolskih biblioteka Univerziteta u Sarajevu u okviru kojeg su prisutni, pored ostalog, mogli čuti izlaganje Merime Zukić sa Filozofskog fakulteta UNSA o temi „Studenti sa invaliditetom u akademskoj zajednici“, prenosi unsa.ba.

Upriličen je Hommage prof. dr. Kemalu Bakaršiću (1956–2006) u organizaciji sa Fondacijom/Zakladom Kemal Bakaršić u okviru kojeg su govorili prof. dr. Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr. Srebren Dizdar sa Filozofskog fakulteta i Feđa Kulenović, laureat nagrade Fondacije iz 2011. godine.

U okviru događaja „Yoga i meditacija u biblioteci“ uz praktične primjere je razgovarano kako uz pomoć joge i meditacije prevazići svakodnevne probleme i postići mir.

Prisutni su imali priliku čuti i brojna izlaganja o sljedećim temama:

– Kontinuitet naučnog bavljenja historijom biblioteka u BiH: razgovor u povodu objavljivanja knjige „Biblioteka i bibliotekarstvo u Bosni i Hercegovini: 1975–2010.“ autora S. Čelikovića: prof. dr. Senada Dizdar (Filozofski fakultet UNSA) i prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović (Filozofski fakultet UNSA)
– Zadaci školskih biblioteka u kurikulumima: prof. dr. Senada Dizdar (Filozofski fakultet UNSA)
– Pedagoške kompetencije školskih bibliotekara: doc. dr. Emina Dedić Bukvić (Filozofski fakultet UNSA)
– Informacijska i medijska pismenost kao strateško znanje – doprinos biblioteka: dr. sc. Beba Rašidović (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA)
– Razgovor povodom objavljivanja knjige „Digitalni odrast i postdigitalna dobra“ autora doc. dr. M. Hiberta: prof. dr. Muhamed Dželilović (Filozofski fakultet UNSA) i Saša Madacki (UNSA)
Univerzitetu u Sarajevu su se na Sajmu pridružile i partnerske biblioteke među kojima su i Biblioteka Akademije nauka i umjetnosti BiH i Biblioteka Sarajeva, a ove godine naša ciljna grupa bili su tinejdžeri i korisnici s invaliditetom.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama bio je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH 2019. obilježen je s više od 50 različitih aktivnosti koje će realizirati partnerske institucije, te je poslana poruka da bez biblioteka nema kvalitetnog obrazovanja.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X