Obilježen Međunarodni dan volontera u Istočnom Sarajevu

Članovi Lokalnog tima Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) Istočno Sarajevo zajedno sa Lokalnim timom Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) Istočno Sarajevo obilježili su uz prigodan program 5. decembar - Međunarodni dan volontera.


onaubih asubih istocno sarajevo medjunarodni dan volontera

Članovi Lokalnog tima Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) Istočno Sarajevo zajedno sa Lokalnim timom Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) Istočno Sarajevo obilježili su uz prigodan program 5. decembar – Međunarodni dan volontera.

Tom prilikom održana je prezentacija oba lokalna tima u JU Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža”. Prisutnim je prestavljen rad organizacija i upoznati su sa zakonima o volontiranju u BiH.

Pored toga, aktivisti lokalnih timova ONAuBiH-a i ASuBiH-a anketirali su građane o njihovom viđenju volonterstva i zalaganju volontera u njihovoj zajednici.

Iako imaju različite ciljeve, članovi ONAuBiH-a i ASuBiH-a  u Istočnom Sarajevu, pokazali su dobro partnestvo koje vlada između njih, podigli svijest o pitanju volontera i nadahnuli ljude da učestvuju u volonterskim aktivnostima, saopštili su organizatori.

Međunarodni dan volontera – 5. decembar obilježava se od 1985. kao podsjećanje na dan kada je Generalna Skuština Ujedinjenih nacija 1970. stvorila program UN-a za volontere. Tim povodom, u cijelom svijetu se na ovaj dan organizuju razne aktivnosti i manifestacije kojima se želi usmjeriti pažnja na važnost volonterizma u u razvoju društva.

(STUDOMAT.ba)