Noć istraživača 2018

Istraživači, naučnici, umjetnici, radoznali umovi, ljubitelji nauke, pridružitese i ove godine na najzabavnijoj noći nauke i istraživanja „Evropska noć istraživača 2018“.


Sajam nauke i istraživanja, takmičenje srednjoškolaca za najbolji naučno-istraživački projekat, interaktivne radionice, nagradne igre, kvizovi i edukativno-zabavni sadržaji su samo dio aktivnosti koje su organizatori pripremili za vas uz slogan “Let’s STEAM: Stvarajmo nove prilike”!

Advertisements

Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije od 2005. godine kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru.

Cilj Noći istraživača  od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih.

Prošle, 2017. godine, sadržaje manifestacije u Bosni i Hercegovini je posjetilo preko 20.000 posjetilaca u šest gradova, tokom trajanja Noći istraživača.

Advertisements

Ukoliko želite da se prijavite za učešće u Evropskoj noći istraživača u 2018. godini, možete to da uradite ispunjavanjem ovog formulara.

Rok za prijavu je 24.09.2018. godine.

(STUDOMAT.ba)