Neprocjenjivi savjeti: Probudite ambiciju u sebi

Psiholozi tvrde da su ljubav, sticanje novca, volja za moć i pohvale naši najjači pokretači, a da motivaciju gubimo kada je posao koji obavljamo u raskoraku sa našim sistemom vrijednosti i životnim ciljevima.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ko želi da nešto uradi, nalazi način, ko ne želi, nalazi izgovore, kaže poslovica. Ali kako probuditi pokretačku energiju u trenucima krize? Da bismo u tome uspjeli, moramo da otkrijemo šta nas (de)motiviše ili pokreće na akciju.

Psiholozi tvrde da su ljubav, sticanje novca, volja za moć i pohvale naši najjači pokretači, a da motivaciju gubimo kada je posao koji obavljamo u raskoraku sa našim sistemom vrijednosti i životnim ciljevima. Poznato je takođe da se motivacija smanjuje kada smo tužni ili brižni kao i u slučaju iznenadnih neprijatnih privatnih ili profesionalnih promjena. Demotivišu nas i pretjerana odgovornost, suviše visoki (nedostižni) ciljevi ali i nedostatak bilo kakve odgovornosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako probuditi motivaciju? Prije svega, bilo bi korisno da redovno analiziramo svoj rad i učinak, da preispitamo svoj odnos prema poslu i da iskreno sebi odgovorimo na suštinska pitanja:

  • Šta mi je u ovom trenutku (danas) najpotrebnije?
  • Čemu pridajem najveću važnost?
  • Da li je ono što radim u skladu sa mojim fundamentalnim potrebama i sistemom vrijednosti?
  • Ako radim nešto što me ne zadovoljava ili me čini nesretnim, šta mogu da uradim da to promijenim?

Ponekad je dovoljno da napravimo samo malu promjenu u načinu rada da bismo povratili entuzijazam i volju za stvaranjem. Takođe, treba imati na umu da su i “prazni” periodi ponekad neophodni da bismo shvatili šta zapravo istinski želimo.

(BUKA)