‘Nemam ruke pa sam mu pružila osmijeh’: Ovo dvoje mladih ljudi prava su ljubavna inspiracija

Neki će možda reći da su razno razne holivudske zvijezde pravi ‘relationship goal’, ali oni su miljama daleko od ljubavi studenta Sulje iz Sarajeva i njegove djevojke Dejane iz Novog Sada. Na Instagramu osvojili su simpatije cijele regije zbog svoje ljubavi te činjenice da oboje imaju invaliditet, no to ih ne sprječava da budu sretni.


7475collage

Dejana Bačko (24) je rođena bez ruku, ali unatoč ovome hendikepu danas je akademski obrazovana slikarica i sportašica koja je u februaru osvojila zlatnu medalju na Svjetskom Para Taekwondo prvenstvu u Antalyi u Turskoj. Suljo Keranović (23) i Dejana su u vezi od prošlog juna, a njihov susret, kao i sve poslije toga, prava je bajka, prenosi 24sata.

Dok sam čekala autobus s prijateljicom, vidjela sam jednog dečka koji me je gledao i primijetila sam da je osoba s invaliditetom. Prišla sam mu i pružila osmijeh umjesto ruke. Saznala sam da je iz Sarajeva, student diplomskog studija na Fakultetu političkih nauka na Univerziteta u Sarajevu, da ide na jednogodišnju akademiju ‘Schuler Helfen Leben’ i da volontira u četiri organizacije. Oduševila sam se kada je rekao kako je trenirao futsal, stolni tenis, kuglanje i biciklizam, pa sam ga odmah pitala bi li trenirao taekwondo. Rekao mi je da je na studentskoj razmjeni i kako je danas njegov posljednji dan u Novom Sadu. Razmijenili smo brojeve telefona, otišli svako na svoju stranu, a ja sam, priznajem, bila malo tužna, ispričala je Dejana za 24sata.

Prošla su četiri mjeseca prije nego što joj je Suljo poslao poruku na Instagramu. Neko vrijeme su se dopisivali, nakon čega je odlučio doći u Novi Sad kod Dejane. Svoju ljubav i život dijele na mreži koja ih je i spojila. Fotografije koje objavljuju, pune pozitivne energije zrače srećom i mladenačkom zanosom.

Zajednička ljubav nam je inspiracija za fotografije koje objavljujemo na društvenim mrežama. Pokušavamo razbiti predrasude o osobama s invaliditetom. Nije sramota biti invalid i možemo biti sretni bez obzira na to što smo ‘drugačiji’. Imamo i cilj, a to je motivirati ljude oko nas i pokazati im kako je u životu najvažnija sreća, rekao je Suljo.

Zajedno treniraju u taekwondo klubu, a Dejana Sulju uči i slikati. Dejana je istaknula da se puno smiju i imaju sličan smisao za humor. Tako se šale kako je njemu mnogo lakše slikati jer mu je sudbina dala jednu ruku, kojom ju tako lijepo grli.

(STUDOMAT.ba)